I Hrvatska u skupini zemalja koje preispituju Sjeverni tok 2.0

Hrvatska je zajedno s baltičkim zemljama, zemljama Višegradske skupine i Rumunjskom uputila pismo predsjedniku Europske komisije Jeane-Claudu Junckeru u kojem se od Komisije traži da ocijeni je li projekt Sjeverni tok u skladu s europskim energetskim zakonodavstvom.

Pismo su na marginama summita zemalja članica EU-a u petak u Bruxellesu potpisali hrvatski premijer Orešković te njegovi kolege iz Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske, Litve, Latvije, Estonije i Rumunjske. U pismo se od Komisije traži da napravi procjenu je li Sjeverni tok sukladan europskom energetskom zakonodavstvu te zaključcima Europskog vijeća iz prosinca prošle godine. Za Hrvatsku je to pitanje posebno važno zbog projekta izgradnje LNG terminala na Krku i ukupne energetske strategije.

Ruski energetski div Gazprom i europski partneri potpisali su prošle godine dioničarski sporazum Sjeverni tok 2, čime bi se udvostručila količina plina koji se preko Baltičkog mora direktno iz Rusije dostavlja u Njemačku, zaobilazeći tradicionalnu tranzitnu rutu preko Ukrajine. Zemlje EU-a su oko tog projekta podijeljene. Baltičke države i zemlje srednje Europe se tome protive, dok ga Njemačka snažno zagovara.

You may also like