I HRID će poslati svoje uvjete velikima

Nakon izvanrednog sabora HRID-a, čelnik te političke stranke Drago Prgomet rekao je u srijedu novinarima da će predstavnici njegove stranke sljedećih tjedan dana voditi političke razgovore i s koalicijom HDZ-a i s koalicijom SDP-a i postaviti im svoje reformske uvjete, a zatim će HRID donijeti konačnu odluku o tome koga će poduprijeti.

“Mi ne zastupamo ideju velike koalicije. Spremni smo razgovarati i s lijevom i s desnom političkom opcijom, postaviti uvjete pod kojima smo ih spremni poduprijeti, postaviti rokove u kojima želimo da se ti naši uvjeti provedu i vrlo brzo donijeti konačnu odluku s obzirom na to da će Predsjedništvo biti točno za tjedan dana”, rekao je Prgomet. Svoje će uvjete, istaknuo je, javno objaviti te “ništa neće biti netransparentno i skrovito”, a odluke “neće donijeti nekakva nestatutarna tijela”. Razgovarat će i o sudjelovanju HRID-a u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Na pitanje jesu li mu prihvatljivi Tomislav Karamarko ili Zoran Milanović kao premijeri, Prgomet je odgovorio kako HRID ne može birati koga će velike stranke predlagati za svoje kandidate. Istaknuo je kako ga novih izbora nije strah, ali politička odgovornost nalaže da se sve učini kako bi se oni izbjegli. Na pitanje postoji li neslaganje unutar stranke s obzirom na to da se očekivalo kako će se HRID danas opredijeliti za potporu jednoj od koalicija, Prgomet je odgovorio kako ne postoji neslaganje te da dosad nisu imali nijedan politički razgovor ni s HDZ-om ni sa SDP-om.

Na pitanje o tajnim pregovorima s premijerom Zoranom Milanovićem u stanu ministra obrane Ante Kotromanovića, Prgomet je odgovorio kako to nisu bili nikakvi pregovori. “To nisu bili nikakvi  pregovori, pogotovo jer nisam pregovarao niti u ime Mosta niti u ime političke stranke HRID-a. Razgovarao sam ne samo s Milanovićem, nego i s ljudima iz HDZ-a”, rekao je Prgomet, dodajući kako s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom ipak nije razgovarao. Na skupštini su izabrane i dopredsjednice stranke HRID-a, saborske zastupnice Irena Petrijevčanin-Vuksanović i Gordana Rusak.

You may also like