I HDZ poslao pismo, Karamarko u ime Domoljubne koalicije odbio tripartitnu vladu

HDZ je u ime Domoljubne koalicije odbio mogućnost tripartitne vlade. Ta odluka donesena je na predsjedništvu stranke nakon. Most je ranije, podsjetimo, SDP-u konkurentskom HDZ-u odaslao obavijest sljedećeg sadržaja: “Molimo HDZ i Domoljubnu koaliciju da se do ponedjeljka, 21. prosinca 2015. do 16 sati očituju žele li se uključiti u započeti proces.”

Medijima se nakon sastanka predsjedništva stranke obratio Tomislav Karamarko. “Tripartitna vlada je iluzija, govoriti o efikasnosti takve vlade je iluzija. Mi smo protiv tripartitne Vlade. Ponudili smo Mostu ono što se sada događa s SDP-om i i njihovom koalicijom da ponove i s nama, da imamo dualni sastanak. Mi smo rekli što mislimo o tripartitnoj vladi. Moramo biti dosljedni. Mi nismo Zoran Milanović da svaki dan mijenjamo stavove radi fotelja. Na čelu Vlade mora biti neka stručna osoba. Treba vidjeti kako će završiti njihovi razgovori, sutra idemo kod predsjednice pa ćemo vidjeti. Ja nisam radio na podjeli Mosta kao Zoran Milanović, nisam ih razbijao. Sad je otpala ideja o tripartitnoj vladi. O čemu oni sada tamo razgovaraju. To je jedna kontradiktorna situacija. Ja bih dakle trebao pristati na sve samo kako bi dobio nekakvu fotelju”, kazao je Tomislav Karamarko nakon sastanka predsjedništva stranke.

I HDZ je poslao pismo Boži Petrovu:

“Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija, kako tijekom predizborne kampanje, tako i poslije provedenih izbora, zalagali su se, a i dalje se zalažu za dijalog. Stoga su spremni nastaviti taj dijalog s ciljem postizanja suglasja i suradnje svih političkih opcija o ključnim reformama koje će doprinijeti boljitku hrvatske države i svih njenih građana. Hrvatski birači, na nedavno provedenim izborima za Hrvatski sabor, velikom većinom su se opredijelili za promjenu dosadašnjeg načina upravljanja javnim poslovima koji je zanemarivao stručnost, profesionalnost i odgovarajuće radno iskustvo što je rezultiralo lošim upravljanjem i izostankom bilo kakvih rezultata.

Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija drže da je nužno kroz otvoreni politički razgovor doći do jasno definiranih ključnih reformskih promjena i do jasnog definiranja upravljačkih mehanizama, a time i do najboljih kadrovskih rješenja na načelima ravnopravnosti, stručnosti i odgovornosti. Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija drže da nova hrvatska Vlada mora biti reformska i stručna, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju članovi te Vlade. Stoga predlažemo da novi predsjednik Vlade bude nestranačka osoba ili politička osoba oko koje dvije strane postignu suglasje.

Sukladno Vašem pozivu na razgovor predlažemo što žurniji nastavak razgovora predstavnika Hrvatske demokratske zajednice i Domoljubne koalicije s predstavnicima Mosta temeljem gore iznijetih načela”, stoji u pismu.

U HDZ-u su novimarima podijelili pismo koje su poslali Boži Petrovu. U pismu piše da je HDZ spreman za daljnji dijalog s Mostom te da se zalažu za reforme. Ne spominje se prihvaćanje ili odbijanje tripartitne Vlade. U priopćenju se ne spominje ni koalicija Hrvatska raste.  Kratku izjavu dala je i Dubravka Šuica. “Nastavljamo, ali na drugi način, ne kako vi očekujete”

You may also like

0 comments