I Goran Marić želi rateretiti poduzetnike

O državnom proračunu za Studio 4 je govorio predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun Goran Marić.

Proračun je jedan od najmoćnijih instrumenata ekonomske politike, pomoću njega se postižu ekonomski cilejvi, ali istodobno, državni proračun zrcali stvari u društvu. Sa stručnog aspekta, on je naznaka financijske konsolidacije – to je jedna dobra, pozitivna strana proračuna. Nakon 8 godina imamo prvi put deficit ispod 3% BDP-a, što je sjajna poruka i poruka kontrole rashodovne strane, znači rashodi nisu povećani, to je nešto što je dobro i ako ovaj proračun izdrži bez rebalansa, to će biti odlično.

Iako je ovaj proračun izložen mnogim rizicima, ponajprije makroekonomskim gospodarskog rasta – sve bi trebalo poduzeti da se ostvari taj gospodarski rast, ali isto tako rizici postoje i od korištenja planiranih sredstava fondova EU-a, kao i rashoda po pitanju plaća, naglasio je.

Rizici se svaki može prevenirati u nekoj mjeri. Kada govorimo o rizicima gospodarskog rasta, onda bi trebalo poduzeti sve moguće mjere da se taj rizik što više smanji, a on je moguć ako se zna čime se utječe na ekonomsku aktivnost. Ekonomska aktivnost je u Hrvatskoj ugrožena, najsnažnije negativno na to djeluje kamatna stopa za financiranje poduzetništva, kao i preveliko porezno opterećenje, dodao je.

Marić smatra da je nužno rasterititi poduzetnike s poreznim stopama. Restrukturirati poreznu upravu i provesti poreznu reformu, to su slijedeći najbitni potezi. Ponovio je kako je proračn donesen u iznimno teškim okolnostima i da su poslane dobre i jasne poruke, ali da u budućem vremenu treba još puno raditi. Sustavnija reforma je nemoguća bez puno vremena, rekao je.

You may also like