I do četvrtinu veće plaće za eskiviranje posla u javnoj službi

Istraživanje Ekonomskog instituta iz Zagreba potvrdilo je javnou percepciju kako su radnici u javnom sektoru mnogo bolje plaćenji, više izostaju s posla, imaju više rukovodećih mjesta u odnosu na broj zaposlenih, ali su, u prosjeku, i stariji pet godina.

Kako ističe dr. Danijel Nestić, voditelj istraživanja na Ekonomskom institutu, do takvih reultata došli su usporedbama anketnih rezultata iz 2004., 2008. i 20012. godine. Ipak, uduo zaposlenih, u javnome sektoru,  pomalo se smanjuje uslijed privatizacija i restrukturiranja. Udio žena u istom sektoru veći je od dvije trećine, ali je zato njihov udio u javnim poduzećima manji od jedne trećine. Udio visokoobrazovanih u ovom segmentu društva veći je od 30 posto, dok je taj udio u privatnom sektoru 10 posto.

Primijećuju se i značajne razlike u visini plaća. Neto plaća u javnome sektoru, na prosjećnoj razini, veća je i do jedne četvrtine nego li je slučaj u privatnom sektoru. Sličan je slučaj i u javnim tvrtkama.

Mogu se primijetiti i značajne razlike u visini neto plaća. Prosječna neto plaća po satu rada je u javnom sektoru bila za oko 25 posto veća nego u privatnom sektoru. U slučaju poduzeća u državnom vlasništvu, prosječna je plaća bila između 17 i 21 posto veća nego u privatnom sektoru, ovisno o promatranoj godini. Također, kada se uspoređuju plaće u odnosu na stručnu spremu, pokazuje se kako u javnom sektoru postoji premija na plaće koja u privatnom sektoru ne postoji.
Najveći se, pak, broj sati odradi u privatnom sektoru, a javni sektor ima i veći broj odsutnosti gleda bolovanja, osobnih razloga ili porodiljnog dopusta.

avni sektor i državna poduzeća imaju veći broj osoba zaposlenih na rukovodećim pozicijama nego privatni sektor, a javni sektor, u odnosu na privatni ima i nešto veći stupanj odsutnosti s posla bog bolovanja, osobnih razloga, rodiljnog dopusta… U pogledu sati rada, u prosjeku se najveći broj sati na tjednoj razini odrađuje u privatnom sektoru.

You may also like