I dalje traje približavanje ponude i potražnje što podiže cijene nafte

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nakon što su novi podaci iz SAD-a nagovijestili postupno uravnoteženje američkog tržišta, uz veću potražnju, te smanjenu proizvodnju i zalihe.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 98 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,90 dolara. Jučerašnje je trgovanje zaključila u plusu od 2,67 dolara, prekoračivši prvi puta u mjesec dana razinu od 50 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,18 dolara višoj cijeni, od 49,71 dolar. Jučer je zaključila trgovanje u plusu od 2,27 dolara. Jučer je tržište katapultirao podatak Američkog instituta za naftu (API) da su zalihe sirove nafte smanjene u prošlom tjednu za 1,2 milijuna barela a smanjene su i zalihe derivata. Dodatno je ministarstvo energetike u jučerašnjem izvješću procijenilo da bi globalna potražnja za naftom iduće godine trebala rasti najsnažnije u šest godina, signalizirajući da se višak u ponudi smanjuje brže no što se dosada procjenjivalo.

U Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), savjetodavnom tijelu Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), očekuju da će svjetska potražnja za naftom ove godine rasti za 1,7 milijuna barela dnevno, najsnažnije u više godina, budući da potrošači reagiraju na niže cijene goriva pojačanim kupovinama. Izvršni direktor francuskog Totala Patrick Pouyanne kazao je u srijedu potražnja za gorivima mogla rasti još i više. “Očekuje se da će svjetska potražnja za naftom u 2015. rasti za 1,7 milijuna barela dnevno. Moji trgovci očekuju čak i više od toga”, rekao je Pouyanne na konferenciji u Londonu.

Odvojeno je američko ministarstvo energetike procijenilo da će iduće godine proizvodnja nafte u SAD-u kliznuti na 8,86 milijuna barela dnevno, s prosječnih ovogodišnjih 9,25 milijuna barela dnevno. “Tržište je upravo dokučilo razmjere smanjenja američke proizvodnje sirove nafte i uračunava to u cijene”, zaključuje Daniel Ang iz Phillip Futuresa. Pozornost se sada okreće tjednom izvješću američkog ministarstva o zalihama koje će biti objavljeno tokom dana, budući da ulagači žele znati hoće li potvrditi API-jeve podatke o padu zaliha u prošlom tjednu.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OEPC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 46,08 dolara, što znači da je porasla 1,13 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like