Home Europska unija I Cerar za uvažavanje specifičnosti pri kontroli granice

I Cerar za uvažavanje specifičnosti pri kontroli granice

by Petra Rajković

Slovenski premijer Miro Cerar potvrdio je da se u četvrtak navečer u Bruxellesu na summitu EU-a i sam založio za usvojeno rješenje, po kojemu pri jačoj sistematskoj kontroli vanjskih granica EU-a, ali i schengenskog prostora, treba voditi računa o specifičnom položaju pojedine države i mjere prilagoditi stvarnim prilikama.

“To ne znači da se kontrola neće provoditi, ali će se pri sustavnom nadzoru svih putnika na vanjskim granicama voditi računa da te mjere ne budu pretjerane nego prilagođene stvarnim prilikama”, ocijenio je Cerar, dodavši da je i sam podržao takav zaključak, kako ne bi trpjeli ekonomski tokovi i uobičajena propusnost granica, prenijeli su slovenski mediji.
Zaključak prema kojemu će se izvoditi pojačani nadzor pri ulasku i za državljane članica EU-a motiviran je sigurnosnim i drugim rizicima, a obvezuje ne samo članice schengena nego i one države koje još nisu u njemu, poput Hrvatske i Bugarske, kazao je Cerar u izjavi za slovenske medije u Bruxellesu.
Kao situaciju u kojoj će Slovenija pri kontroli schengenske granice uvažavati specifičnosti kako ne bi dolazilo do zastoja Cerar je spomenuo vrijeme turističke sezone, kad je promet slovensko-hrvatskom granicom zbog turističkih tokova vrlo intenzivan.
Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je sinoć zadovoljstvo što je u zaključcima sastanka Europskog vijeća prihvaćen hrvatski prijedlog da se kod donošenja novih propisa u vezi s uvođenjem sustavnih kontrola na vanjskim granicama uzme u obzir specifična situacija onih zemalja koje se spremaju za ulazak u schengenski prostor.

“Europsko vijeće pozdravlja dogovor o revidiranom schengenskom zakoniku kojim se uvode sustavne kontrole za sve putnike koji prelaze vanjske granice EU-a, uzimajući u obzir specifične situacije nekih zemalja članica”, kaže se u zaključcima summita, koji je završio u četvrtak nešto prije ponoći. Zadnji dio rečenice – “uzimajući u obzir specifične situacije nekih zemalja članica” – ubačen je na hrvatski prijedlog.

(Agencije)

Related Posts