Home Ekonomija I Brazil u kreditnom smeću

I Brazil u kreditnom smeću

by Agencije

Agencija Standard & Poor’s snizila je u srijedu kreditni rejting Brazila s BBB-minus na BB-plus, u neinvesticijski ili status ‘smeća’, zbog političkih problema pri donošenju proračuna i nejasne ekonomske politike koja bi izvukla gospodarstvo iz recesije.

Brže nego što se očekivalo smanjenje rejtinga moglo bi u četvrtak uzdrmati brazilska financijska tržišta, ionako pod pritiskom recesije, i izazvati dodatni pad tečaja reala, kažu analitičari. Samo prije dva mjeseca agencija S&P upozorila je da bi mogla smanjiti kreditni rejting Brazila, no brže smanjenje nego što je to uobičajeno pokazuje koliko se brzo pogoršala situacija u gospodarstvu i javnim financijama.

Zbog recesije, brazilska valuta izgubila je od početka godine gotovo trećinu vrijednosti, pa se tečaj reala u odnosu na dolar kreće nedaleko najniže razine u 13 godina. Inflacija je, pak, dosegnula gotovo 10 posto. Osim što je po prvi puta od kada ocjenjuje Brazil spustio njegov rejting u neinvesticijsko područje, S&P procjenjuje da su izgledi negativni, što znači da je kratkoročno moguće daljnje smanjenje rejtinga.

U obrazloženju svoje odluke, S&P navodi sve veće političke probleme s kojima je suočena brazilska predsjednica Dilma Rousseff u nastojanjima da utvrdi ekonomsku politiku koja bi izvukla najveće gospodarstvo Južne Amerike iz recesije. Brazil je veliki izvoznik sirovina, pa je gospodarstvo snažno raslo dok su rasle i cijene sirovina. No, posljednjih godina otkako se usporava rast kineskog gospodarstva, najvećeg brazilskog izvoznog tržišta, i kako cijene sirovina padaju, rast Brazila usporava, da bi u proteklom tromjesečju gospodarstvo uronilo u recesiju.

Gospodarstvo je, također, pod pritiskom velikog korupcijskog skandala u državnoj naftnoj kompaniji Petroleo Breasileiro, zbog čega su obustavljeni brojni infrastrukturni projekti.

Smanjenje rejtinga S&P objašnjava i sumnjom u to da vlada doista želi sastaviti proračun za 2016. godinu u skladu s obećanjima o štednji koje je Rousseff dala nakon što je lani ponovno izabrana za predsjednicu. Prije tjedan dana prijedlog proračuna sadržavao je deficit, no odmah nakon smanjenja rejtinga iz brazilskog ministarstva financija poručili su da će uskoro završiti prijedlog proračuna za 2016. s primarnim suficitom.

Nedavno je i agencija Moody’s smanjila rejting Brazila, ali na jedan stupanj iznad neinvesticijskog ili statusa ‘smeća’. Fitch Ratings drži, pak, rejting Brazila na BBB, dva stupnja u investicijskom području. No, izgledi su negativni, što znači da bi uskoro mogao smanjiti rejting Brazila.

Related Posts