I 2016. godine isti broj vojnika NATO saveza u Afganistanu

NATO će svoju nazočnost u Afganistanu 2016. zadržati na istoj razini, ili 12.000 vojnika, rekao je u utorak glavni tajnik iako je talibansko zauzimanje Kunduza jasno pokazalo slabosti afganistanske vojske. “Dogovorili smo zadržati nazočnost naše misije Resolute Support tijekom 2016.”, rekao je Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Bruxellesu gdje su do srijede okupljeni ministri vanjskih poslova Sjevernoatlantskog saveza.

Stolteneberg je rekao da se radi o oko 12.000 vojnika i pozdravio je angažman saveznika i partnera da zadrže razinu postojbi. “Nalazimo se u Afganistanu da spriječimo da ta zemlja postane utočište međunarodnih terorista. To je i u našem interesu”, naglasio je šef NATO-a.

NATO je krajem proinca 2014. završio veliku borbenu misiju ISAF u zemlji i afganistanskoj vojsci i policiji povjerio potpunu odgovrnost za sigurnost. Misija “Resolute Support” je preuzela zadatak. U njoj se danas nalazi oko 12.500 vojnika, od kojih 9800 Amerikanca. Stoltenberg je rekao da će SAD osigurati oko 7000 vojnika misije 2016. a članice NATO-a i drugi partneri operacije će osigurati preostale.

On je odbio reći hoće li “Resolute Support” produljiti djelovanje nakon 2016. NATO je već najavio da će misija pod vodstvom civila zamijeniti “Resolute Support”. Američki predsjednik Barack Obama je sredinom listopada morao priznati da neće moći pratiti povlačenje američkih postrojbi iz Afganistana po predviđenom ritmu nakon nekoliko talibanskih ofenziva.

Pad Kunduza je pokazao da afganistanske snage ne uspijevaju uvijek same braniti teren, iako je Washington tijekom 14 godina potrošio oko 60 milijardi dolara za njihovu opremu i obuku.

You may also like