HŽ podržava projekt Hendrixov most

HŽ Infrastruktura objavila je u četvrtak da se priključila inicijativi preimenovanja željezničkog mosta “Sava – Zeleni most” u “Hendrixov most” te je Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom uputila prijedlog za promjenu naziva mosta.

“Zahvaljujući grafitu s prezimenom slavnog rock-glazbenika Jimia Hendrixa taj most dobio je gotovo kultni status i postao jednim od simbola urbane pop-kulture grada Zagreba te dijelom kolektivne svijesti Zagrepčana”, navodi se u priopćenju HŽ Infrastrukture. Osim toga, kako dodaju, Grad Zagreb nastavlja provoditi projekt osvjetljavanja mosta, čime će njegova ljepota biti dodatno naglašena.  Iz HŽ Infrastrukture ističu i kako “Zeleni most” ima dugu povijest.

Riječ je o najstarijem mostu u Zagrebu koji je u funkciji prometa vozila. Naime, na tome je mjestu još davne 1862. izgrađen jednokolosiječni čelični rešetkasti željeznički most. Zbog dotrajalosti i činjenice da više nije udovoljavao prometnim potrebama, 30-tih godina prošlog stoljeća odlučeno je da se korito Save premosti konstrukcijom s jednim velikim rasponom od 135 metara te da se most izdigne za 2,5 metra u odnosu na stari željeznički most radi denivelacije s cestovnim priobalnim prolazima. U doba izgradnje to je bio mosni luk (Langerova greda) najvećeg raspona na željezničkim mostovima u Europi. Čelična konstrukcija bila je više od 90 posto domaći proizvod, a izradila ju je i montirala prva domaća tvornica mostova, vagona i strojeva iz Slavonskog Broda.
Tijekom godina most je obnavljan nekoliko puta. U netom dovršenoj obnovi znatno su poboljšane performanse, most je ojačan pa vlakovi mogu voziti dvostruko većom brzinom nego do sada (do 80 kilometara na sat). Vrijednost obnove je 38,5 milijuna kuna, podsjećaju iz HŽ Infrastrukture.

Nakon nedavne obnove “Zelenog mosta”, kolokvijalno znanog kao Hendrixov, početkom studenoga na mostu je ponovno ispisan veliki grafit “Hendrix”.  Facebook inicijativa “Preimenujmo željeznički most u Hendrixov most” najavila je da će na rođendan legende rock-glazbe Jimia Hendrixa, 27. studenoga, poslati gradskom Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova prijedlog za preimenovanje mosta.  Inicijativu je do sada podržalo više od 5000 građana, a pokretači inicijative napominju kako se ograđuju od ispisivanja “Hendrix” na mostu.  “Činjenica je da renoviranje i farbanje mosta košta i činjenica je da će nakon svakog farbanja na mostu ponovno osvanuti ‘Hendrix’, zato službeno preimenovanje vidimo kao jedino trajno rješenje. Ne isključujemo mogućnost angažiranja profesionalnih grafitera za oslikavanja mosta, kao ni podizanje spomenika Hendrixu u prirodnoj veličini negdje u blizini”, navodi se na Facebook stranici inicijative “Preimenujmo željeznički most u Hendrixov most”.

You may also like

0 comments