Home Ekonomija Hyundai ukida radna mjesta zog pada prodaje

Hyundai ukida radna mjesta zog pada prodaje

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai Motor razmatra smanjenje broja zaposlenih i optimizaciju poslovanja u Kini nakon pada prodaje na najvećem svjetskom tržištu automobila.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Prodaja automobila na najvećem tržištu u svijetu pala je prošle godine nakon više od dvadeset godina uzlaznog trenda, zakočena američko-kineskim trgovinskim sukobom i postupnim ukidanjem poreznih olakšica na kupovinu manjih automobila. Posustajanje prodaje u Kini nadovezalo se na diplomatski sukob Seula i Pekinga zbog kojeg je kineska potražnja za korejskim proizvodima osjetno smanjena.[/vc_column][/vc_row]

Do 2016. godine Hyundai je zajedno s Kia Motorsom bio treći proizvođač automobila u Kini a sada ga muče prekomjerni prozivodni kapaciteti, koji su u 2018. bili dvostruko veći od prodaje. Tako je prodaja Hyundaija u Kini prošle godine gotovo stagnirala, uz prodanih na 790.000 vozila. Njihov ukupni proizvodni kapacitet u toj zemlji iznosi pak 1,65 milijuna vozila.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca kompanija je na kineskom tržištu zabilježila pad prodaje za 23 posto zbog nedostatka atraktivnih modela i izostanka snažnog brendiranja u uvjetima oštre konkurencije kineskih i svjetskih proizvođača automobila. “Hyundai Motor razmatra različite planove optimizacije kako bi poboljšao učinkovitost postrojenja tijekom blagdana Kineske nove godine”, navodi se u priopćenju kompanije, objavljenom u petak.

Kineski financijski časopis Caixin piše, pozivajući se na interni dokument kompanije, da u Hyundaijevom kineskom poslovanju očekuju da će u prva tri ovogodišnja mjeseca ukinuti 1.500 radnih mjesta, nudeći radnicima izbor između otkaza i dobrovoljnog odlaska uz otpremninu.

Related Posts