Home TribinaAnalize Hypo analiza: Studeni donio pad kamatnih stopa

Hypo analiza: Studeni donio pad kamatnih stopa

by Agencije

Studeni je na novčanim tržištima donio daljnje smirivanje situacije uz nastavak pada kamatnih stopa. Prekonoćni ZIBOR se spustio tako sa razina od 0,6% početkom do 0,4% na samome kraju mjeseca. Jednogodišnji ZIBOR spustio se sa 2% na 1,85% krajem mjeseca, a i ostale ročnosti slijedile su ovu dinamiku.

Povratak likvidnosti u sustav oslikava i aukcija Trezorskih zapisa MFIN ostvarene ukupne emisije od 1,7 mlrd HRK uz standardni prinos od 1,5%, kao i podatak da je ukupni iznos pristiglih ponuda bio na razini od 2,4 mlrd HRK. Tijekom prosinca očekujemo nešto povećanu potražnju od strane MFIN budući da na dospijeću imamo 2,8 mlrd HRK Trezorskih zapisa i 5,5 mlrd HRK desetogodišnje obveznice. Investicijska politika HI-cash fonda će se i dalje bazirati na ulaganjima u trezorske zapise RH i depozite kod provjerenih poslovnih banaka u skladu sa strogim internim kriterijima čija važnost posebice dolazi do izražaja u razdobljima povišene volatilnosti kamatnih stopa.

Studeni je na svjetskim obvezničkim tržištima nastavio u pozitivnom tonu te je europski obveznički indeks ostvario rast od 0,5% (1,9% u godini). Domaće je tržište ostalo relativno „flat” sa tek blagim rastom od 0,2% (4,8% u godini). Sukladno svemu navedenom, HI-conservative je u studenom ostvario rast od 0,6% (3,1% u godini). Kao i proteklog mjeseca ovaj rast na svjetskim obvezničkim tržištima rezultat je nastavka deflacijskih pritisaka te očekivanja povećanja monetarnih stimulansa od strane ECB-a. Domaća tržišta u iščekivanju raspleta oko domaće političke situacije kao i u prethodnom djelu spomenute očekivane povećane potražnje za HRK u narednom mjesecu, nisu ostvarivala značajniji rast. U narednom periodu svakako će se na međunarodnim tržištima sa dodatnom pažnjom pratiti potezi ECBa ali i američkog FEDa koji kao vrlo vjerojatan događaj signalizira povećanje kamatnih stopa u US, dok će se na domaćem tržištu prvenstveno pratiti refinanciranje dospjelih obveza u svjetlu aktualne političke situacije. HI-conservative će i dalje tražiti kvalitetne izdavatelje, po mogućnosti atraktivnog prinosa, kako kod kuće tako i u EU. Povišena razina gotovog novca ostaje do daljnjega.

Slijedom opisanih kretanja te ostvarenih povrata dioničkih i obvezničkih tržišta (v. HI-conservative i HI-growth) udjeli HI-balanced fonda su u studenom ostvarili rast od 1,8% (+9,7% u godini, u EUR). Rastu je u prvom redu doprinijela dionička komponenta fonda, ali svoj obol je dala i obveznička komponenta i to prvenstveno međunarodnih obveznica. Pregled događanja i očekivanja za idući period na dioničkom i obvezničkom tržištu je opisan kod HI-growth odnosno HI-conservative fonda. U fondu i dalje držimo alokaciju dionica na razini neutralnog (oko 55%), reflektirajući tako nastavak globalnog gospodarskog rasta ali i opreznost. Što se tiče pod-alokacija, unutar dioničkog portfelja dominiraju dionice razvijenih tržišta, što je slučaj i u obvezničkom portfelju, no u manjoj mjeri.

Studeni je potvrdio neuobičajeno visok rast iz prethodnog mjeseca. Tako su globalna dionička tržišta porasla za +3,5%, (+13,8% u godini), dok je domaće tržište opet udarilo kontru padom od -3,2% (-3,0% u godini). HI-growth je pak zabilježio porast vrijednosti udjela od vrlo solidnih +2,3% (+13,7% u godini). Razloge stabilizacije tržišta, odnosno potvrdi rasta iz listopada treba tražiti u izostanku ozbiljnijih gospodarskih problema koji su se najavljivali sa završetkom ljeta. Tako su gospodarstva i EU i SAD usporila rast, ali ništa više od toga. Drugim riječima, nisu krenula unatrag čega su se mnogi bojali. K tome, gospodarska situacija i u Kini se također stabilizirala. To, uz solidne rezultate poslovanja poduzeća u trećem kvartalu bilo je sasvim dovoljno za povratak cijena na ′proljetne′ razine i potvrdu istih. Neki bi čak rekli da je Djed Mraz došao ranije ove godine…

Međutim, za nastavak rasta cijena dionica bit će potreban ipak ozbiljniji rast najvažnijih globalnih gospodarstava pa je važno pobliže pratiti razvoj situacije. Dodatno, snažan utjecaj će i dalje imati odluke monetarnih vlasti, u prvom redu EU i SAD. Iako trenutno idu u suprotnim smjerovima (EU jača potporu, a SAD ju polagano povlači) ipak je dojam da su uvelike koordinirani i usmjereni k ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je gospodarski rast.

U ovim pomalo nesigurnim vremenima naša politika ulaganja koja se fokusira na kvalitetu poduzeća još više dobiva na važnosti, a dokaz tome su ostvareni prinosi naših portfelja koji su osjetno viši od tržišta na kojima ulažemo. To je konkretna dodatna vrijednost stvorena za naše investitore. Istu nastavljamo slijediti i usavršavati. Smanjena izloženost domaćem tržištu pak ostaje i nadalje, budući da ostvareni gospodarski rast u RH nije temeljen na smislenim strukturnim reformama već je uvelike temeljen na zaduživanju pa je i samim time vrlo upitne održivosti.

Related Posts