Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) osudila je u petak istupe predstavnika bankarskog lobija koji najavljuju tužbe protiv države zbog najavljene konverzije kredita građana iz švicarskih franaka, te poručila da Vlada ne smije popustiti pod pritiskom centara financijske moći.

HURS u priopćenju poručuje kako je rješavanje problema kredita u francima pitanje nacionalnog interesa i ponosa jer “ako smo dopustili strancima da pokupuju sve što se moglo u bankarskom sektoru, ne dopustimo im da se rugaju s našim građanima, gospodarstvom i pravnim sustavom”. Sindikat ocjenjuje da je otpor banaka najavljenim rješenjima očekivan i logičan, ali ne i moralan, te primjećuje da su banke nakon dugotrajnog izbjegavanja dijaloga oko mogućih rješenja, bez bilo kakve ideje ili prijedloga, nakon objave Vladinih namjera, odjednom spremne za razgovore, protuprijedloge i ucjene.

Oglasile su se i njihove matice, navikle na elegantno izvlačenje dobiti, koje su samo od 2008. godine iz Hrvatske izvukle čak 10 milijardi kuna, navodi HURS. Sindikat ponovno traži sveobuhvatnu konverziju kredita u francima, koju bi osim građanima trebalo omogućiti i pravnim osobama. Ako su uvjeti kredita u francima nepravedni, nepravedni su prema svima, slijedom čega i rješenje problema treba biti jednako za sve, poručuje HURS.

Related Posts