HUP: Rast BDP-a od tri posto je spasonosan, za to potrebni napori

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja nije zadovoljna najnovijim EK procjenama hrvatskog gospodarskog rasta, upozorivši da tako niske stope znače dugoročnu stagnaciju te je pozvala na poduzimanje napora da taj rast “ide prema 3 posto”.

Europska komisija u četvrtak je povisila procjenu hrvatskog gospodarskog rasta za ovu godinu na 1,1 posto u odnosu na prognoze iz svibnja kada je očekivala rast od 0,3 posto, ali je pozvala na provedbu strukturnih reformi kako bi se zaustavio rast javnog duga. Prema procjenama Komisije, iduće godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) bi trebao ubrzati na 1,4, posto, a 2017. godine na 1,7 posto.

Komentirajući najnovije procjene EK, Deranja je nakon okruglog stola na temu strateških industrija iz dokumenta “HUP-ovih 16 pitanja” upućenih političkim strankama, kazala kako nije zadovoljna projiciranim stopama rasta. “Normalno da nisam zadovoljna sa 1,2 i 1,7 posto, zato ukazujemo na gospodarske probleme i zato postavljamo ovih 16 pitanja. To je rast koji znači dugoročnu stagnaciju, jer uz njega nema zapošljavanja ni bolje konkurentnosti. Svi moramo činiti sve napore da taj rast bude što viši, da idemo prema tri posto”, poručila je Deranja.
Komisija je procijenila i da bi proračunski deficit trebao s prošlogodišnjih 5,6 posto BDP-a ove godine pasti na 4,9 posto, a sljedeće na 4,7 posto te 2017. godine na 4,1 posto. Javni bi dug, pak, prema procjenama EK, do kraja ove godine trebao porasti na 89,2 posto BDP-a, iduće bi godine mogao dosegnuti 91,7 posto, a u 2017. godini 92,9 posto BDP-a.

Odgovarajući na pitanja novinara o tim procjenama, Deranja je istaknula da su strankama postavili pitanja o deficitu i fiskalnoj politici. “Očekivali smo da će stranke reći kako misle taj problem rješavati. Za to su potrebne strukturne reforme koje neće biti riješene u prvoj godini mandata, no da vidimo hoćemo li konačno promijeniti smjer koji vodimo 20 godina ili ćemo stagnirati i dalje”, kazala je Deranja. Istaknula je kako je HUP htio vidjeti što buduća vlada konačno misli učiniti da se promijeni nasljeđe. “Očekivali smo konkretne odgovore i političke stavove, a vidjeli ste što se dešavalo. Sve se svodi na to da iskoriste prostor da vode svoju kampanju”, ustvrdila je Deranja nakon okruglog stola.

Rekla je i da je jedan posto rasta stagnacija te podsjedila da se realni sektor već restrukturirao, da ulaže kako bi bio konkurentan i da industrijska proizvodnja raste. “Ono što je učinio realni sektor to isto sada očekujemo i od države – da se restrukturira, da nam se skine s leđa kako bismo lakše disali sa smanjenim nametima i doprinosima”, zaključila je Deranja.

You may also like