Home Ekonomija HUP: Pružanje usluga prijevoza i najma vozila s vozačem treba zakonski regulirati

HUP: Pružanje usluga prijevoza i najma vozila s vozačem treba zakonski regulirati

by admin

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozvala je u petak Vladu i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića da čim prije urede zakonodavni okvir i prilagode regulativu novim poslovnim modelima na tržištu usluga prijevoza.

“HUP apelira na ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i Vladu da čim prije urede zakonodavni okvir i prilagode regulativu novim poslovnim modelima na tržištu usluga prijevoza sa ciljem osiguravanja jasnih j transparentnih uvjeta poslovanja za sve poslovne subjekte, kao i veće dostupnosti ovih usluga građanima”, navodi se u priopćenju HUP-a.

Ističu kako “situacije u kojima izvršna vlast putem medija proziva pojedine poslodavce za nezakonito poslovanje, a prozvani pritom od strane nadležnih institucija ni na koji način nisu službeno upozoreni koje zakonske odredbe krše i na koji način, nisu praksa koju će HUP podržati”.

S obzirom da Uber na hrvatskome tržištu posluje već godinu dana, ukoliko je njihovo poslovanje uistinu nezakonito, postavlja se pitanje kako je moguće da niti jedna institucija toliko dugo nije ništa poduzela po tom pitanju, ističu iz HUP-a.

Navode kako je činjenica da tvrtke koje svoje inovativne modele poslovanja temelje na digitalnim platformama predstavljaju izazov za neke tradicionalne industrije, ali i regulatore ne samo u Hrvatskoj već i u EU.

“Aktualna situacija u kojoj inspekcije na javni poziv ministra s tržišta isključuju određene pružatelje usluga i poslovne subjekte, primjenjujući pritom različite prakse nadzora i kažnjavanja od slučaja do slučaja, upravo je primjer pravne i poslovne nesigurnosti kakvu bi u Hrvatskoj trebalo iskorijeniti, a ne ju dodatno poticati”, poručili su iz HUP-a.

Pozivaju stoga Vladu da “kroz socijalni dijalog, institucionalnim i konstruktivnim pristupom, riješi goruće pitanje pružanja usluga prijevoza i najma vozila s vozačem te donese adekvatan zakonodavni okvir, vodeći računa o ravnopravnom položaju svih dionika na tržištu pružatelja usluga prijevoza i uvažavajući činjenicu da tehnološke inovacije donose nove modele poslovanja, kako bi se njihov potencijal iskoristio za jačanje gospodarstva poticanjem novih poduzetničkih inicijativa i zapošljavanja”.

(Agencija)

Related Posts