HUP oprezan, radi li se o rastu ili stagnaciji

Za podatak da je hrvatsko gospodarstvo u prvom kvartalu raslo 2,5 posto na godišnjoj razini u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) kažu da ne ukazuje na ništa spektakularno i da bi na razini cijele godine rast ipak trebao biti oko 3 posto, dok u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) kažu da će nakon turističke sezone biti jasnije raste li hrvatsko gospodarstvo ili stagnira.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je manje od očekivanja. Iako je ovo deseto tromjesečje zaredom kako BDP raste, ostvareni je rast sporiji nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 3,4 posto. Rast od 2,5 posto najsporiji je od četvrtog tromjesečja 2015. godine.

Iz HGK, ocjenjujući taj podatak, kažu da se “nije dogodilo ništa spektakularno”. “Nastavljen je rast većine kategorija ukupne potražnje, koji je bio čak i dinamičniji nego u prvom kvartalu prošle godine u kojem je rast BDP-a iznosio 2,7 posto”, navode, dodajući da se najviše isticao izvoz roba i usluga, čija je stopa rasta povećana s prošlogodišnjih 6,9 na 8,6 posto, kao posljedica znatno dinamičnijeg rasta robnog izvoza.

Istodobno su jedina kategorija potražnje čiji je rast blago usporen bile investicije u fiksni kapital. Međutim, navode, u prvom ovogodišnjem kvartalu zabilježen je znatno dinamičniji rast uvoza roba i usluga. Njegova je stopa rasta, naime, povećana s 5,6 na 10,1 posto, dok je njegov rast na godišnjoj razini, promatrano u stalnim cijenama, bio 58,6 posto veći od njegova rasta u prvomu prošlogodišnjem kvartalu. “Drugim riječima, početak ove godine nije obilježen usporavanjem potražnje, nego se ta potražnja u većoj mjeri pokrivala uvoznim robama i uslugama, a u manjoj domaćom proizvodnjom u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, ocjenjuju iz HGK.

Proizvodna metoda obračuna BDP-a, koja pokazuje što se događalo s proizvodnjom, tj. bruto dodanom vrijednošću (BDV), kaže da se pad BDV-a u odnosu na prošlu godinu bilježi samo u primarnim djelatnostima, odnosno poljoprivredi, šumarstvu, ribarstvu, dok je kod svih ostalih zabilježen rast.

Međutim, ističu, taj rast je kod prerađivačke industrije, a u znatno manjoj mjeri i kod skupine djelatnosti koja obuhvaća trgovinu, prijevoz i ugostiteljstvo, bio kudikamo manji nego u prvom kvartalu prošle godine – rast prerađivačke industrije usporen je s 9,3 na 2,8 posto, a trgovine, prijevoza i ugostiteljstva s 5,1 na 3,2 posto. “S obzirom na to da je kod svih ostalih djelatnosti zabilježeno ubrzavanje dinamike rasta te da je riječ samo o prvom kvartalu u godini, i dalje treba vjerovati da bi rast na razini godine trebao iznositi blizu tri posto. Zbog recentnih događanja u pojedinim velikim tvrtkama, taj će rast vjerojatno ipak biti usporen u odnosu na prethodne procjene od više od tri posto”, zaključuju u HGK.

Deranja: još je rano za prognoze

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja, pak, ističe da je još rano za prognoze vezano uz rast BDP-a i da će na jesen biti jasnije kakva su kretanja u gospodarstvu ove godine. “Mislim da još nije na temelju ovih podataka dobro raditi prognoze. Sigurno je pred nama još uspješnija turistička sezona, pa ćemo na jesen biti malo pametniji kad vidimo malo duži period kako imamo rast ili da li stagniramo”, izjavila je Deranja novinarima u pauzi Dana poduzetnika.

Dodavši da bi usporavanje rasta moglo biti posljedica sezonskih utjecaja, Deranja je na novinarski upit ima li to veze s krizom u Agorkoru kazala da je još rano o tome govoriti.

Na pitanje novinara kako će država restrukturirati Agrokor kad ima ozbiljnih problema i s restrukturiranjem prilično jednostavnih tvrtki poput HAC-a, Deranja je uzvratila da ne restrukturira država, nego stručnjaci. “Ja ne shvaćam da država restrukturira. Ipak su stručnjaci angažirani koji su već proveli nekakva restrukturiranja. Tu je samo imenovan povjerenik koji treba to sve skupa koordinirati”, navela je Deranja.

You may also like

0 comments