HUP: Krajnje je vrijeme da država olakša poduzetnicima

Krajnje je vrijeme da država konačno olakša poslovanje poduzetnicima, zaključeno je u utorak na susretu gospodarstvenika iz pet slavonskih županija, u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). “Gospodarstvo, realni sektor, podnio je najveći teret dugogodišnje krize. Morali smo se restrukturirati, izgubili smo nažalost puno radnih mjesta, morali smo se prilagoditi na nova tržišta, rezati troškove kako bismo postali što konkurentniji i mogli izvoziti. Sada je red na državi da se restrukturira i konačno nam olakša poslovanje”, rekla je predsjednica HUP-a, Gordana Deranja.

Na skupu s oko 200 poduzetnika upozoreno je da je gospodarstvo preopterećeno raznim porezima, nametima i parafiskalnim nametima, zbog čega potencijalni ulagači počinju izbjegavati Hrvatsku. “U takvoj klimi teško se odlučiti raditi neke projekte u Hrvatskoj i pokrenuti bilo kakav posao. Naravno da nam to ne odgovara, jer nam trebaju projekti, investicije i otvaranje novih radnih mjesta”, istaknuo je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Po njegovu mišljenju, i dalje izostaje “korak države”, koja treba odraditi svoj dio posla da poduzetnicima bude lakše. “Dok god se to ne dogodi, teško da ćemo imati neke veće brojke rasta BDP-a od trenutnih 0,5 ili 1 posto. Sve dok nam država ne da stvarni vjetar u leđa, da pojačamo izvoz i budemo konkurentni, Hrvatska neće moći ostvariti željeni rast”, smatra Majetić.

Postoje i svijetli primjeri poslovanja u Slavoniji, kao što su primjerice tvrtke Saponia i Mono, a ključ njihova uspjeha je, kako je ocijenjeno, orijentacija na izvoz. Predsjednik Uprave Saponije Damir Skender tako ističe da ta tvrtka od 2009. godine, dakle od početka krize, ima prosječnu stopu rasta od 6 posto, a u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je rast od 6,7 posto. “Trenutno imamo 850 zaposlenih, a u zadnjih godinu dana primili smo 20-ak novih”, izvijestio je Skender.

Vlasnik IT tvrtke Mono Denis Sušac, smatra kako je poduzetnička klima generalno gledajući vrlo loša, ali da je IT sektor izvan toga, jer je orijentiran k izvozu. “Izuzetak smo zato što možemo raditi iz Osijeka za cijeli svijet. Nemamo problema s naplatom, birokracijom, transportom. Da moramo raditi za lokalno tržište, vjerojatno bismo i mi bili dio sive slike”, kazao je Sušac.

Kao jedan od ključnih problema u Slavoniji i Baranji, istaknuta je činjenica da su poljoprivreda i prehrambeno-prerađivačku industrija devastirane. Uvozi se sve više hrane, ljudi napuštaju sela, a poljoprivreda je uništena dugogodišnjim lošim politikama.

Prema riječima zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića, ključ je upravo u afirmaciji poduzetništva, pa tako i poduzetništva u poljoprivredi, koje treba biti temelj gospodarskog rasta, nasuprot financijskom oslanjanju na državni proračun.

You may also like