HUP izrazio veliko razočaranje poreznom reformom

Hrvatski poslodavci izrazili su razočaranje aktualnom poreznom reformom jer su očekivali snažnije porezno rasterećenje, prije svega zbog otvaranja prostora za rast plaća. Nešto manje primjedbi imali su na mirovinsku reformu, koja više pogoduje interesima kapitala.
O stavovima Hrvatske udruge poslodavaca u vezi reformskih poteza Vlade, problemima na tržištu rada i drugim aktualnim gospodarskim temama za tportal je govorila predsjednica HUP-a Gordana Deranja. Dala je procjenu mandata i tempa reformi vlade premijera Plenkovića.

“Aktualna Vlada možda ima i najviše sluha za gospodarstvo, no dubioze koje su stvorene po resorima u godinama mandata svih prethodnih Vlada prevelike su da bi BDP značajnije rastao bez nužnih sveobuhvatnih promjena.

Pomaci jesu učinjeni, prvi val smanjenja parafiskalnih nameta je učinjen, no stao je odlaskom Martine Dalić. Tzv. mini porezna reforma donijela je manji efekt, no naglašavamo da to nisu mjere za poticanje rasta gospodarstva. HUP je još prije dvije godine isticao nužnost rasta BDP-a, više od tri posto, a da bi se gospodarstvo značajnije pokrenulo, naglašavamo potrebu snažnijeg rasterećenja troškova poslovanja koje bismo pretočili u dodatan rast plaćanja s ciljem zadržavanja radnika.

I sam ministar Marić nedavno je izjavio da je za poboljšanje stanja potrebna sinergija reformskih politika u nekoliko područja – od zdravstvenog, mirovinskog i obrazovnog sustava do demografskih politika i fleksibilizacije tržišta rada. Tu treba ubrojiti i pravosuđe. Dakle dijagnozu znamo, akutna područja smo identificirali, još samo treba primijeniti terapiju”, rekla je Deranja.

You may also like