HUP će odlascima oslabiti, ali će opstati

Poslovni dnevnik
Kako će se na snagu i poziciju Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u socijalnim odnosima odraziti puč koji su prošli tjedan pokrenuli veliki i ugledni članovi okupljeni oko vlasnika Orbica Branka Roglića, neće biti jasno još neko vrijeme, a vjerojatno je riječ o tjednima.

Iz postojeće baze članova te jedine nacionalne krovne poslodavačke udruge zasad se ipak nije dogodio masovni odljev, kako se to dalo naslutiti iz prvih objava onih koji su odlučili otići i najavili osnivanje svoje udruge, a riječ je o Orbicu, Adrisu, Tehnomontu, te grupacijama Fortenova i Enna.

Nakon sjednice Vijeća članica održanoj krajem prošlog tjedna, na kojoj su utvrđeni kriteriji za izbore novih članova Izvršnog i Nadzornog odbora, te novog predsjednika, kojeg se bira nakon što je lani izabrani Marin Pucar nedavno preminuo, brojne velike kompanije potvrdile su i na sjednici i u objavama da neće slijediti “odmetnike”.

Naročito se u argumentiranju istaknuo Hrvoje Balen, član uprave Algebre i dopredsjednik HUP-ICT-a, jedne od granskih udruga koja je sve važnija i snažnija, jer uz već etablirane igrače okuplja i novu generaciju poduzetnika.

Članovi su joj A1, HT, Telemach, Ericsson, Gartner, Infobip, ATOS, Blink, IN2, Rimac automobili, Microsoft, Infodom, IBM, Citus, Combis, CROZ, Google Hrvatska i drugi. Balen tvrdi da te tvrtke neće istupiti iz HUP-a, ali napominje i da se osim iz redova 29 granskih udruga i regionalnih ureda HUP-a, na Vijeću članica potvrdilo i da većina tzv. izravnih članova (koji uplaćuju najveće članarine od godišnje 500 tisuća kuna) jednako razmišlja i želi da se što prije popravi stanje u HUP-u.

Uz spomenute kompanije navodi još među onima koji ostaju i žele restrukturiranje HUP-a i demokratske izbore sazvane za 21. veljače i Inu, Atlantic, Plivu, PharmaS, JGL, Nexe, Phoenix farmacija, Radnik, Emmezetu, Grafičar, Tommy, Osijek Koteks. “Ne stoji da je riječ o razmiricama “velikih” i “malih”, već bih prije rekao da postoji nekoliko osobnih razloga”, objašnjava Balen.

Zasad se čini da je osipanje članstva zaustavljeno, no HUP-ove “teškaše”, koji prema najavama namjeravaju organizirati novi tim na poslodavačkoj sceni, čeka još dosta lobiranja i pridobivanja članica žele li dobiti punu snagu i sjesti za stol kao socijalni partner, budući da su kriteriji za reprezentativnost za poslodavce postavljeni dosta visoko.

Da bi postala partner vladi i sindikatima, nova udruga, naime, pola godine prije podnošenja zahtjeva za utvrđivanje reprezentativnosti treba biti upisana u registar udruga poslodavaca više razine, mora imati najmanje tri tisuće članova ili okupljeni imati najmanje 100 tisuća radnika, te je potrebno imati najmanje pet udruga u različitim djelatnostima, kao i područne urede u najmanje četiri županije, uz ustrojen središnji tim s najmanje pet zaposlenih na neodređeno vrijeme.

HUP prema podacima od petka trenutno čini šest tisuća članica koje imaju više od 200 tisuća zaposlenih. Takav visoko postavljeni kriterij za reprezentativnost poslodavaca, kaže jedan od sindikalnih lidera Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a, dosad je HUP-u osiguravao monopol jedine krovne poslodavačke udruge, no upravo onima koji su ga i postavili sada se, ako žele novu udrugu, to obija o glavu. “Trebat će vremena da nova udruga izbori svoje mjesto pod suncem”, kaže Novosel, te podsjeća da su sindikati sličnu fazu cjepkanja prolazili prije 20-ak godina. Konkurencija je zdrava, kaže Novosel, a kao socijalni partner nada se da će se HUP sada više orijentirati na pregovore sa sindikatima o kolektivnim ugovorima, a manje prema Vladi.

Ne začuđuje s druge strane ni zahtjev premijera Andreja Plenkovića da mu preko vikenda resorni ministri gospodarstva i rada Tomislav Ćorić i Josip Aladrović “snime stanje” u HUP-u, jer i Vladi je važno da ima stabilnog socijalnog partnera.

Slijede brojne aktivnosti na kojima se sve tri strane već ozbiljno pripremaju: zakoni o radu, porezu na dohodak, te minimalnoj plaći, mjere za oporavak gospodarstva nakon koronakrize, niz strategija koje trebaju pratiti novu Nacionalnu razvojnu strategiju, a HUP-ove granske udruge intenzivno rade i na povezivanju tvrtki kako bi se sa što više projekata povuklo više sredstava iz nove financijske omotnice EU.

Nema sumnje da odlazak velikih članova ima negativan utjecaj i na reputaciju i na financije HUP-a, budući da te grupacije godišnje uprihode oko 60 milijardi kuna. Iz HUP-a, inače, potvrđuju da su do sada zaprimili nekoliko zahtjeva za ispisom, no, što iznenađuje, ne i od glavnog aktera Roglićeva Orbica, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments