Humanitarna pomoć dopreljena u četiri sirijska grada

Sedamdeset kamiona s humanitarnom pomoći probilo se u nedjelju u četiri sirijska grada pod opsadom, prvi put u zadnjih gotovo šest mjeseci, priopćio je Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC).

Humanitarna organizacija je izvijestila da su konvoji ušli u Madayju i Zabadani blizu Damaska te u sela Fouu i Kefrayju u pokrajini Idlibu, na sjeverozapadu. Madaya, blizu libanonske granice, ima oko 40.000 stanovnika i oko šest mjeseci je bila pod opsadom provladinih snaga. U Zabadaniju je ostalo oko tisuću ljudi.

Kefraya i Foua u Idlibu broje dvadesetak tisuća ljudi, po procjeni UN-a, a u okruženju pobunjenika su od travnja 2015. U četvrtak su se nastavile UN-ove humanitarne operacije u Siriji nakon 48-satnog prekida zbog smrtonosnog napada.

Međunarodna organizacija je prekinula kopnene isporuke pošto je u ponedjeljak napadnut konvoj s 31 kamionom u Urem al-Kubri, na zapadu pokrajine Aleppa. Sirijski Arapski polumjesec je objavio da su u tom napadu poginuli djelatnik Crvenog križa i dvadesetak civila a skladište je uništeno.

You may also like

0 comments