Humanitarna katastrofa u Siriji, broj izbjeglica veličine stanovništva Hrvatske

New York – Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres ocijenio je u četvrtak da je kriza sa sirijskim izbjeglicama dosegla “opasno raskrižje” i zatražio od Europljana i zemalja Zaljeva da budu velikodušniji i prime više ljudi.

S 3,8 milijuna sirijskih izbjeglica u susjednim zemljama, posebno Libanonu i Jordanu, to je najveća skupina izbjeglica pod zaštitom Visokog povjereništva, naglasio je. Kriza “premašuje trenutne mogućnosti reakcije” a više od dva milijuna Sirijaca ispod 18 godina moglo bi postati “izgubljenom generacijom”.“Kako beznađe raste i zaštićeni prostor se smanjuje, približavamo se opasnom raskrižju”, dodao je pred Vijećem sigurnosti koje je održalo sjednicu o humanitarnom stanju u Siriji.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne Libanonu i Jordanu da lakše prebrode valove sirijskih izbjeglica, dajući im pomoć kako bi te zemlje mogle ulagati u zdravstvene službe i infrastrukturu. Ocijenio je “apsurdnim” da Libanon nema pristup donacijama Svjetske banke jer se smatra zemljom sa srednjim prihodima. Guterres je pozvao zemlje Europe i Zaljeva da razmisle o tome da prime više Sirijaca kako bi se rasteretile susjedne zemlje. U tim uvjetima skori skup donatora predviđen u Kuvajtu “odigrat će odlučujuću ulogu u stabiliziranju stanja u zemljama koje primaju izbjeglice”. Kuvajt će 31. ožujka ugostiti treću međunarodnu konferenciju čiji je cilj sakupiti sredstva za humanitarne operaciji u Siriji.

Po posljednjim brojkama UNHCR-a, do kraja godine broj Sirijaca koji su pobjegli od rata mogao bi doseći 4,27 miljuna ljudi.

You may also like