Humanitarna katastrofa u jemenu

Sana – U novim borbama između šijitskih pobunjenika i pristaša predsjednika kojeg podupire Saudijska Arabija u Jemenu poginulo je više od 110 ljudi, a Crveni križ i dalje nije u mogućnosti dopremiti humanitarnu pomoć.

Dvanaestog dana operacije koju izvodi vojna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, sukobi se rasplamsavaju na jugu gdje je poginulo barem 114 ljudi, među kojima 53 u Adenu, drugom po veličini jemenskom gradu, doznaje se od više izvora. Humanitarno stanje se pogoršava iz sata u sat, a bolnice zbog nedostatka lijekova ne mogu više skrbiti za bolesnike kojih je na stotine. No izvana ne stiže nikakva pomoć. Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) izvijestio je u ponedjeljak o “logističkim teškoćama” u slanju pomoći.

“Imamo odobrenja za slanje teretnog zrakoplova s medicinskim potrepštinama”, rekla je za AFP glasnogovornica ICRC-a Sitara Jabeen. No postoji problem oštećenja zračne luke u Sani kamo “sve manje zrakoplova može sletjeti”. Oko 48 tona lijekova i kirurškog pribora čeka zeleno svjetlo za dopremu zračnim ili morskim putem, navodi ICRC koji je pripremio i šatore, generatore i opremu za popravak oštećenja na vodovodnoj mreži. (CNN)

You may also like