Huić: Nikada nije dobro da se država miješa u tržišni odnos

Željko Ivanković, ekonomski i politički analitičar i Davor Huić, bivši savjetnik za unutarnju politiku premijera Tihomira Oreškovića i čelnik udruge poreznih obveznika Lipa gostovali su u programu N1 televizije i komentirali situaciju u Agrokoru.

“Nije loše imati jednu retrospektivu izjava političara u vezi s Agrokorom. Prvi je bio Božo Petrov, koji je predsjednik Sabora i nema izvršne ovlasti, javio se kao vodeća figura koalicijskog partnera .To je malo drugačije od demokratskih običaja, ali je tako uobičajeno u Hrvatskoj. U petak smo vidjeli reakciju Martine Dalić na izjavu Bože Petrova. Netko je zabilježio da je on govorio o In & Out, što je jednostavna poruka. Njezina je reakcija bila s visine i mislim da to nije dobro za nju kao političarku, niti za one koji od nje očekuju da napravi puno, jer je došla s određenom misijom i programom, a nije dobro ni za HDZ. Proturječne su informacije što sadrži ovaj zakon, koji se mijenja u hodu ovisno o reakcijama javnosti”, kazao je Ivanković.

Komentirajući Vladin prijedlog zakona o sistemskim tvrtkama, Huić je kazao da su kriterija za njegovu primjenu dva i da samo jedna kompanija zadovoljava oba uvjeta – Agrokor. “Nije dobro da se interventni zakoni donose na ovaj način. Agrokor je potpuno privatna kompanija, tu država nema udjel. Potpuno je pogrešno da se država miješa u odnos vjerovnika, dužnika i cijeli kompliciran proces igrača na tržištu. Mislim da je to loše i nije jasna niti intencija tog zakona niti forma. Što država može napraviti bolje od privatnih vlasnika? Postoje istraživanja koja pokazuje da je država kao vlasnik neefikasna”, rekao je Huić.

Ivanković smatra da privremenoga upravitelja, barem prema raspoloživim informacijama u medijima, postavlja sud. “U nekim situacijama sud u određenim državama postavlja nekog povjerenika. Nije jasno u kojim situacijama mora netko zatražiti tu situaciju. Ja ne znam je li netko od vjerovnika ili vlasnika tražio to pravo, ja mislim da nije. Nije jasno ni kad taj povjerenik sjedne, on mora imati točno određene ovlasti, ne može voditi firmu. U takvim interventnim situacijama on može samo nešto vrlo usko, nešto zbog čega je aktiviran zakon”, kazao je Ivanković.

Hrvatska nema efektivan stečajni zakon, smatra Huić. “Bitno je zaštititi kapital, radna mjesta i to je ono što je opći interes. Ne želimo da se nađe u poteškoćama, da destabilizira cijeli sustav. Agrokorov udjel u BDP-u Hrvatske je 3-4 posto. Bilo bi dobro napraviti analizu. Meni se ta situacija čini kao potvrda da nemamo dobar stečajni zakon, po kojem bi kompanije, koje uđu u probleme, netko drugi preuzeo i riješio probleme. Bit je da ima kreativna destrukcija kompanija koje su serija loših poteza”, rekao je Huić.

Komentirajući udjel Agrokora u BDP-u, Ivanković smatra da, ako Ivica Todorić kontrolira 15 posto prihoda u odnosu na BDP, on je u pogledu kontroliranja prihoda prvi čovjek u Hrvatskoj. “Treba nam prava slika situacije u kojoj je zapravo Hrvatska tranzicija do koje je došla. Ovo je jedan kraj tranzicije ili kraj prve faze tranzicije u Hrvatskoj s ovim problemima u Agrokoru. U zadnjih 5 godina išli smo tako da se okrupnjavaju firme i moć pojedinca”, kazao je Ivanković.

Ipak, Huić smatra da je jako riskantno da se država miješa u tržišni odnos. “Ako se uključi i preuzme odgovornost, zašto bismo isključili mogućnost da ljudi koji ne budu zadovoljni rezultatom toga procesa na kraju tuže državu. Ekstremno je riskantno, postoji niz dubioza kojim se želi zakon anulirati postojećim. Ključno je što su vjerovnici izgubili nepovjerenje”, rekao je Huić, dodavši da nedostaje pravni okvir unutar kojega bi se odigrali pregovori.

“Mi ne znamo stanje stvari, doznajemo za nove obaveze koje dospijevaju. Mi zapravo ne znamo ništa, a tiče nas se. Očigledno je to razina koja nas se tiče. Stečajni zakon, već desetljećima se govori da ulazak i izlazak s tržišta u Hrvatskoj nije reguliran. Radi se očigledni personalizirani zakon. Osim što nemamo regulirano tržište, malo znamo što se događa kod nas, što je znak niske demokratizacije”, kazao je Ivanković.

Dotaknuo se i rejting agencija. “Svi Moody’si i S&P-ji kazali su da ne mogu točno saznati kako stvari stoje unutra i zbog toga smanjivali ocjene rizika. Ako one ne znaju, mi isto ne znamo. To je još jedan standard transparentnosti, a Todorić je najuspješniji tranzicijski hrvatski poduzetnik”, rekao je Ivanković.

Huić smatra da Vlada u spašavanju Agrokora ima iskrene motive. “Zabrinuta je za stabilnost gospodarstva i pokušava naći neko rješenje. Želi pokazati odgovornost i kontrolirati proces, koji sad nitko ne kontrolira. Obično se uvijek zna tko je glavni, tko vodi proces. Nesigurnost nastaje u onom trenutku kad se ne zna tko vodi proces. Situacija u Agrokoru je kaotična, postoje razgovori na puno strana, a ne čini se da itko vodi taj proces”, rekao je Huić na N1 televiziji.

Ivanković se prisjetio bankovne krize devedesetih godina prošloga stoljeća, kad je HNB razvlastila postojeće vlasnike i zaustavila kreditiranje kako bi spriječila rasipanje novca. “Možemo se dovesti u situaciju razvlašćivanja vlasnika, pri čemu to ne mora biti samo Ivica Todorić, nego i drugi vlasnici udjela, pa da se pokrenu sudski procesi u zemlji, da uđemo u pravni kaos koji je dugoročno možda štetniji od trenutačnog problema. Čini se da problem nije mali, po svemu što slutimo, ali da oprez i sa strane države i vjerovnika postoji – prilično je normalno. Spašavanje vojnika Todorića politički nije oportuno, a od spašavanja firme postoji određena oportunost”, rekao je Ivanković.

You may also like

0 comments