Huawei priprema tužbu protiv SAD-a

Izvor najavljuje
Kineski telekomunikacijski div Huawei planira tužiti vladu Sjedinjenih Država na temelju saveznog zakona o nacionalnoj obrani, povjerio je u ponedjeljak agenciji Reuters izvor upoznat s predmetom.

Huawei se priprema na sudu osporiti dopunjeni Zakon o odobrenju za nacionalnu obranu (NDAA), koji je potpisan lani, kazao je izvor. Novi zakon NDAA nadzire ugovore s kineskim tvrtkama, a među njima i Huawei, te jača ulogu panela zaduženog za reviziju stranih ulaganja. Dnevni list The New York Times prvi je objavio da Huawei priprema tužbu pozivajući se na dva izvora.

Huawei je zasad odbio komentirati pisanje lista, ali je pozvao Reutersova novinara i druge međunarodne medije na konferenciju za novinare zakazanu za četvrtak u svome sjedištu u Shenzhenu. Najava tužbe zadnji je u nizu poteza kojima kineska tvrtka odgovara Washingtonu na pokušaje da Huaweiju zabrani poslovanje u SAD-u.

Financijska direktorica Huaweija, Meng Wanzhou, tužila je kanadske vlasti tvrdeći da su prekršena njezina ustavna prava kad je u prosincu privedena u Kanadi. Meng je tužbu Vrhovnom sudu British Columbije predala u petak, istog dana kad je kanadsko ministarstvo pravosuđa dalo zeleno svjetlo za američki zahtjev za njezino izručenje na temelju optužbi o prijevari financijskih institucija prikrivanjem informacija o poslovanju s Iranom.

Meng je kći osnivača Huaweija Rena Zhengfeija, a njezin je slučaj pogoršao odnose između Kine, SAD-a i Kanade. Huawei je najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, a u posljednje vrijeme američke vlasti optužuju ga da omogućava špijunažu zbog čega Washington poziva na bojkot njegove tehnologije. Nakon američkih optužaba i niz zapadnih vlada propituje koliko je uputno nastaviti poslovati s Huaweijem.

You may also like

0 comments