Home Ekonomija HTZ gasi predstavništva u Španjolskoj, Japanu i Švicarskoj

HTZ gasi predstavništva u Španjolskoj, Japanu i Švicarskoj

by admin

Zbog racionalizacije troškova gase se dugogodišnja predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Španjolskoj, Japanu i Švicarskoj, odlučeno je u ponedjeljak na sjednici Turističkog vijeća, održanoj u prostorijama Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na Iblerovom trgu. Direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić objasnio je kako do gašenja ta tri predstavništva dolazi zbog racionalizacije troškova te da će se novci preusmjeriti u druge kanale oglašavanja, odnosno marketinga. Nije objasnio zašto dolazi do njihova gašenja iako je u međuvremenu proveden natječaj za direktore predstavništava i u te tri zemlje.

Povjerenstvo za izbor novih voditelja predstavništava HTZ-a u inozemstvu, u sastavu Ratomir Ivičić, Davor Ižaković, Goran Zrilić, Igor Borojević i Tomislav Popović, predložilo je, a Turističko vijeće izglasalo nove direktore predstavništava u Austriji, Češkoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji i Skandinaviji. Tako u Beču direktor predstavništva ostaje Ranko Vlatković, koji će, kako je rekao Ivičić, uz to tržište ‘odrađivati’ i Švicarsku. Nakon Gorana Blažića, u Ljubljanu dolazi Metka Bradetić, a Ivičić je pritom istaknuo kako u Sloveniji žele novu strast i novu snagu.

Za direktoricu predstavništva HTZ-a u Pragu odabrana je Jelena Bilić, u Londonu Ivona Grgan, a za Skandinaviju Paul Šikić. Većini mandati počinu 1. rujna. Ivičić je naveo i turističke rezultate za prvih šest mjeseci ove godine, prema kojima je bilo 4,45 milijuna turističkih dolazaka ili sedam posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te 17,4 milijuna noćenja ili gotovo pet posto više. Lipanj su, po njegovim riječima, spasili domaći gosti, kojih je u tom mjesecu bilo 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine odnosno 197.960.

Za šest mjeseci, kazao je direktor HTZ-a, pozitivni rezultati ostvareni su s većine glavnih emitivnih tržišta, dok je pad broja noćenja registriran s ruskog, norveškog, poljskog, češkog, danskog i ukrajinskog tržišta. Ministar turizma Darko Lorencin naglasio je da je zadovoljan rastom broja noćenja Talijana za sedam posto. Istaknuo je kako je u prvom polugodištu broj noćenja Nijemaca porastao za dva posto, a Mađara i državljana Bosne i Hercegovine po dvoznamenkastim stopama. Osvrnuvši se na srpanj, Lorencin je tek kazao kako trenutno niti na jednom tržištu ne vlada alarmantno stanje.

Član Turističkog vijeća Nedo Pinezić naveo je da na riječkom odnosno opatijskom području najveći rast prometa, u razdoblju od siječnja do kraja svibnja, ima obiteljski smještaj. Po njemu, podbacit će samo oni koji nisu ulagali u svoj proizvod, odnosno oni koji su pretjerali sa cijenama. Vezano uz Prijedlog programa dodjele potpora male vrijednosti, tzv. de minimis potpora, za udruženo oglašavanje poduzetnika u promotivnim kampanjama od sljedeće godine, navedeno je kako će iznos minimalne potpore po jednom poduzetniku biti 200.000 eura i to za razdoblje od tri fiskalne godine. To će, ocjenjuje Boris Žgomba, direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija, diskvalificirati velike strane partnere.

Određeno neslaganje vijećnika izazvao je Prijedlog odluke o dodjeli potpora događanjima u 2015. godini. Ratomir Ivičić predložio je, naime, da se odobri 129 potpora za događanja u ovoj godini, u ukupnom iznosu od 8,15 milijuna kuna. Profesor Drago Ružić, također član Turističkog vijeća, izračunao je da cijelom kontinentu odlazi tek 21 posto tih novaca, dok će samo na istarske projekte otići 38 posto novca. Replicirao mu je ministar Lorencin kazavši da kontinent sa svojih samo četiri posto udjela u turističkom prometu dobiva respektabilnih 26 milijuna od ukupno 107 milijuna kuna predviđenih uz ostalo i za manifestacije, mega manifestaicje i potpore nerazvijenim područjima. Među PPS destinacije, kojima se nastoje produžiti sezone, uvrstit će se i grad Zagreb, kao cjelogodišnja destinacija, rečeno je.

Related Posts