HSU bijesan na gospodarski tim HDZ-a

Hrvatska stranka umirovljenika ocjenjuje skandaloznim najave ekonomskog stratega HDZ-ove koalicije Josipa Budimira da će, u slučaju pobjede na izborima i formiranja Vlade, smanjiti troškove u mirovinskom sustavu jer kako tvrde ‘to nije moguće učiniti bez rezanja mirovina’, piše Večernji list.

“Pozivamo Tomislava Karamarka i HDZ da javnosti predoče jasan plan smanjenja mirovina ili neke druge mogućnosti ‘smanjenja troškova u mirovinskom sustavu’ koje se neće prelamati preko leđa umirovljenika. U protivnom, riječ je o još jednom pokušaju zastrašivanja umirovljenika i stvaranja dojma u javnosti da su osobe starije životne dobi teret ovome društvu. Predlažemo HDZ-u i njihovom ekonomskom strategu Josipu Budimiru da uštede traže na prikladnijim mjestima od mirovinskog i zdravstvenog sustava čiji su korisnici u najvećoj mjeri umirovljenici”, poručuju iz HSU-a.

Pozvali su HDZ da precizira najavu da će ‘mirovine koje nisu zarađene’ biti prebačene u sustav socijalne skrbi i kakve će učinke takva mjera imati na mirovine hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su kao mladići otišli na bojište i nisu stigli ‘zaraditi’ svoju mirovinu uplatama doprinosa. “Podsjećamo HDZ da u svojoj koaliciji ima jednu ‘umirovljeničku’ stranku te ih molimo da svoje domoljublje iskazuju realnom brigom za materijalna prava umirovljenika, a ne da ‘rezanje’ istih prava maskiraju nacionalnim plaštom što su nebrojeno puta do sada činili”, poručuju iz stranke.