HSBC, sa Srbijom je povezano 38 utjivača

Beograd – Kako je objavilo Međunarodno udruženje novinara istraživača, u saradnji s Centrom za javni integritet SAD, 38 klijenata koji imaju račune u ovoj banci povezani su sa Srbijom.

Od toga 13 odsto njih ima srpsko državljanstvo i srpski pasoš. Dobar deo njih čine pojedinci povezani s of-šor kompanijama. Oni su u periodu od 2006. do 2007. godine ukupno položili 46,6 miliona dolara. Time je Srbiji zauzela 121. poziciju na listi zemalja po visini utajenih sredstava u dolarima. Maksimalan iznos sredstava koja je položio klijent povezan sa Srbijom iznosi 11,1 milion dolara.

U jednom drugom poverljivom fajlu iz ove banke, koji obuhvata duži period, navodi se da je od 1988. do 2006. godine 55 klijenata koji su povezani sa Srbijom u ovoj banci otvorilo 93 računa. Pre nedelju dana objavljeni su podaci da je više od 106.000 klijenata iz 203 zemlje utajilo oko 120 milijardi dolara. Podaci su sakupljeni iz tri vrste unutrašnjih fajlova. Prvi sadrži klijente i njihove povezane račune u ovoj banci u periodu od 1988. do 2006. godine. Drugi se odnosi na iznos utajenih sredstava u periodu od 2006. do 2007. godine, dok treći sadrži detalje razgovora bankarskih službenika s klijentima napravljenih tokom 2005. godine.

Među utajivačima para su i poznate ličnosti Međunarodna grupa novinara istraživača objavila je i biografske profile 65 poznatih klijenata ove banke. Među njima su i Fernando Alonso, vozač Formule jedan, Dijego Forla, urugvajski fudbaler, Horacio Karters, predsednik Paragvaja, Kristijan Slejter, američki glumac, Dajan von Firstenberg, modna dizajnerka, Džoan Kolins, britanska glumica, Abdulah Drugi, jordanski kralj, kao i pokojni australijski medijski tajkun Keri Paker.

You may also like