HRW: NATO mora pojačati zaštitu civila

NATO mora pojačati zaštitu civila u Afganistanu u kojem gubici ne prestaju rasti, ocjenjuje Human Rights Watch (HRW) uoči summita u Varšavi na kojem će se obnoviti međunarodna podrška afganistanskoj vojsci.

U pismu šefovima država NATO-a koji se okupljaju u Poljskoj u petak i subotu, organizacija za zaštitu ljudskih prava osuđuje korištenje škola, ponekad podignutih uz međunarodnu pomoć, u vojne svrhe i novačenje djece od svih strana u sukobu, bila to vlada ili talibani.

HRW potvrđuje da je nedavno identificirao 11 škola “samo u jednom području pokrajine Baghlan” koje služe kao vojna uporišta “dajući naslutiti da je problem puno gori”.

Misija za pomoć UN-a Afganistanu također je signalizirala prošle godine da dvadeset škola zauzimaju vojska ili pobunjenici. “Prečesto škole postaju bojna polja”, naglašava HRW, što utječe na školovanje tisuća djece “posebice djevojčica kojima obitelji ne dopuštaju da pohađaju škole koje koriste vojnici”.

HRW osuđuje u svojem pismu napade na medicinsko osoblje i bolnice. Podsjeća da je u 2015., po UN-u, broj civilnih žrtava porastao za 28 posto (više od 11.000 mrtvih i ranjenih) te da je tijekom prvih mjeseci 2016. vojska bila odgovorna za 369 civilnih žrtava, “što je povećanje od 70 posto u odnosu na isto razdoblje 2015.”.

You may also like