HRW: Gomilanje migranata u Grčkoj nije rješenje

Pretvaranje Grčke u orijaško “skladište” migranata nije rješenje za tu krizu, ocijenila je u petak organizacija Human Rights Watch (HRW), izražavajući ujedno sumnju u opravdanost njihova vraćanja u Tursku.

“Grčka nosi dio odgovornosti za stanje na terenu, ali pretvoriti tu zemlju u ‘skladište’ nije rješenje za izbjegličku krizu u Europi”, ocijenila je u priopćenju Eva Cosse, stručnjakinja za Grčku u HRW-u. Europska unija trenutačno prijeti uvođenjem nadzora nad unutarnjim granicama Schengena na dvije godine ne bude li Grčka pojačala kontrolu izbjeglica na svojoj morskoj granici s Turskom koja je i vanjska granica schengenskog prostora na jugu. Uvođenjem takva nadzora EU bi zapravo izolirao Grčku.

Belgijski ministar je predložio da se u Grčkoj otvore kampovi koji mogu primiti 300.000 ljudi. Nizozemska pak misli da bi migrante, čim se iskrcaju u Grčkoj, trebalo vraćati u Tursku, a EU bi se zauzvrat obvezao da će prihvatiti 250.000 izbjeglica trenutačno stacioniranih u Turskoj. Taj prijedlog je Cosse kritizirala rekavši da se “Turska ne može smatrati sigurnom zemljom, pa se izbjeglice ne može onamo automatski vraćati”.

Ostatak EU-a zamjera Ateni propuste u registriranju i prikupljanju otisaka prstiju tisuća migranata koji se svakodnevno iskrcavaju na njezine otoke. U 2015. stiglo ih je 850.000. Grčka je uzvratila da se stanje nedavno znatno popravilo nakon slanja dodatne europske pomoći u ljudstvu i u opremi. Amnesty International je u petak upozorio na teško stanje u Idomeniju, na grčko-makedonskoj granici, gdje “tisuće migranata i izbjeglica koji pokušavaju prijeći granicu, provode noć u stanici za tehnički pregled vozila, izloženi teškim meteorološkim uvjetima”.

Amnesty poziva grčku vladu da svim izbjeglicama stavi na raspolaganje “veliki prihvatni kamp u Idomeniju koji vode grčke i međunarodne nevladine organizacije, a ima potrebnu infrastrukturu za zimske uvjete, ali je otvorena tek jedna njegova trećina jer grčka policija samovoljno sprječava” migrante da uđu onamo. Grčka vlada odgovara da je taj prihvatni centar “otvoren samo za Sirijce, Iračane i Afganistance”, to jest one koji imaju dopuštenje za prelazak granice i nastavak putovanja na sjever Europe, doznaje se od ministarstva za političku imigraciju.

You may also like

0 comments