Hrvatsku neće svrstati među problematične zemlje, uvjetno

Europska komisija ocijenit će program reformi Vlade premijera Tihomira Oreškovića kao dovoljno ambiciozan i obećavajući, a i smanjit će broj ekonomskih preporuka Hrvatskoj, kažu za Večernji list izvori upućeni u prekjučerašnju raspravu na zatvorenom kolegiju europskih povjerenika.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker i njegovi suradnici, naime, raspravljali su prekjučer o nacionalnim programima reformi svih 28 država članica prije no što sljedeći tjedan usvoje specifične ekonomske preporuke za svaku zemlju, a Hrvatska je nakon te rasprave ocijenjena kao zemlja koja ove godine neće biti istaknuta u preporukama kao problematična jer i njezin nacionalni program reformi, kao i brojčani pokazatelji o deficitu, djeluju dobro.

Komisija se, tvrde izvori, sprema pozdraviti ambicioznost reformi koje je najavila nova Vlada, no i dalje će strogo pratiti implementaciju tih reformi kroz redovite nadzorne misije koje putuju iz Bruxellesa u Zagreb i kroz prijetnju da je moguće aktiviranje korektivne procedure u slučaju da se Vladine reforme i Komisijine preporuke ne implementiraju. U Komisiji su, tvrdi jedan drugi izvor, svjesni činjenice da su s novom Vladom dobili ambiciozniji hrvatski program reformi nego prošle i pretprošle godine, no “s druge strane postoji određen oprez zbog nevjerodostojnosti” koju su sve hrvatske vlasti sklone pokazivati u slučajevima kad je razlika između obećanog i ispunjenog uočljiva. Iako neslužbeni izvori govore o Hrvatskoj u pozitivnim tonovima, ipak nakon dodatnih pitanja priznaju da bi Komisija mogla zauzeti negativniji stav u ekonomskom nadzoru Hrvatske “ako se do jeseni ne bi događale reforme”.

U Europskoj komisiji nitko zasad ne komentira previranja u vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj, no stručnjaci unutar EK koji prate Hrvatsku svjesni su činjenice da previranja unutar vlasti mogu smanjiti kapacitet Oreškovićeve Vlade za provođenje reformi.

You may also like

0 comments