Hrvatskoj ne prijeti nestašica energenata

Ministar Tomislav Ćorić

Glavni gost izvanrednog susreta Liderovog Kluba izvoznika bio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji će govoriti ekonomiji i izvozu u okolnostima ruske invazije na Ukrajinu i ekonomskih sankcija Rusiji.

“U nešto lakšoj situaciji su oni koji imaju diverzificirane portfelje, čije funkcioniranje nije u najvećoj mjeri vezano uz Rusku Federaciju. Moramo imati na umu činjenicu da zapravo u RH nemamo preveliki broj subjekata koji su dominantno izloženi poslovanju tamo. Jedini smjer kako doskočiti toj situaciji je širenje tržišta na druge europske zemlja. Vlada tu može pomoći da njihova konkurentnost bude veća”, rekao je Ćorić.

“Zbog toga sam danas ovdje i najavio natječaj od milijardu i 900 milijuna kuna koji bi trebao biti otvoren krajem drugog kvartala ove godine. Vjerujem da će hrvatsko gospodarstvo u 2022., kao i u 2021. pokazati žilavost koja nam je otvorila vrata konvergencije prema prosjeku Europske unije. Vjerujemo da i ova godina može biti ista takva, da doživimo rast koji je prosječno veći od rasta EU-a. To je naš cilj i vjerujem da to možemo učinit”, dodao je.

Od danas poskupljuju struja i plin, a na snagu su stupile Vladine mjere za ublažavanje šoka poskupljenja.

“Kada govorimo o dijelu subvencija za plin u dijelupravnih osoba, govorimo o 40-ak tisuća na koje računamo. Vjerujemo da će Vladina pomoć njima kroz sufinanciranje računa omogućiti da se umanji udar na poslovanje i da 2022. uspješno svi zajedno prebrodimo. Ova godina će biti izazovna prije svega u segmentu inflacije, to nam je svima jasno. Međutim, ona je troškovno uvjetovana i dolazi zbog enormnog povećanja cijene energenata na svjetskog tržištu. Nismo mogli doskočiti tome osim na ovaj način. Alati koje smo iskoristili u RH su u mnogočemu širi od onih koji se koriste u drugim zemljama EU”, rekao je Ćorić.

Početak rada riječke rafinerije je nešto što nas sa sigurnošću dovodi u situaciju da neće biti bilo kakvog problema s opskrbom naftnim derivatima u Hrvatskoj pa i šire.

“Što se tiče naftnih derivata, što se tiče struje, što se tiče plina, za razliku od najvećeg broja članica EU-a, mi u Hrvatskoj možemo biti mirni”, rekao je Ćorić.

Uvjeren je da do bilokakvog prekida opskrbe ili manjka plina u Hrvatskoj neće doći, “ali pripremljeni smo i za neke negativne scenarije”.

You may also like