Hrvatskim izvoznicima svejedno tko će pobijediti u SAD-u

Vanjskotrgovinska razmjena sa SAD-om stalno raste, pri čemu je izvoz veći od uvoza. U sedam mjeseci izvoz je bio 260,2 mil. dolara Vanjskotrgovinska razmjena sa SAD-om u stalnom je porastu, a očekivanja su domaćih poslovnih ljudi da se ništa bitno u trgovini neće promijeniti ni nakon izbora u toj zemlji, bez obzira na to tko pobijedi. Sve domaće kompanije izvoznice napravile su analizu, no ne mogu je u javnosti iznositi, ali vjeruju da im izvozni poslovi u SAD-u neće biti ugroženi, odnosno da je najbitnije da se situacija primiri bez obzira na to tko pobijedi.

Prema posljednjim podacima HGK, u sedam ovogodišnjih mjeseci vanjskotrgovinska razmjena Hrvatske i SAD-a iznosila je 377,6 milijuna dolara, od čega je izvoz bio 260,2 milijuna, a uvoz 117,4 milijuna dolara. Do kraja godine će stoga taj izvoz biti i veći, s obzirom na to da je u cijeloj prošloj godini trgovina iznosila 480,6 milijuna dolara, pri čemu je izvoz također bio veći – 300 milijuna, a uvoz 180 milijuna dolara.

Najveći izvoznici u tu zemlju su Pliva, HS Produkt, Ina, DOK ING, Podravka, Kraš… – Naravno da smo napravili analizu, ne mogu je iznositi, ali mislim da bilo koji ishod na izborima neće utjecati na tržište. Nama je spornije ako dođe do nekog ograničenja prometa oružjem – kaže izvršni direktor HS Produkta Željko Pavlin. Ne iznosi ni brojke o visini izvoza, ali kaže da stalno raste. Čak 95 posto izvoza te tvrtke odnosi se na plasman oružja u SAD. Još sredinom 2001. godine potpisali su dugogodišnji ugovor s američkom tvrtkom Springfield Inc. koja je generalni zastupnik HS Produkta za sjevernoameričko tržište.

I vlasnik DOK-ING-a Vjekoslav Majetić ne smatra da će doći do prepreka nakon izbora. – Mislim da izbori neće imati nikakav utjecaj. Trenutačno u SAD-u imamo sklopljen ugovor u visini od 12 milijuna dolara – kaže Majetić. I asortiman te tvrtke velikim je dijelom vezan za vojnu industriju. – Izborni rezultati u SAD-u neće imati nikakve posebne efekte na dosadašnje poslovanje i izvoz Kraševih proizvoda na to tržište. Naime, kanali distribucije, odnosno distributeri preko kojih poslujemo, u biznisu su već desetljećima. Tako i ovaj put ne očekujemo promjene, bilo u pozitivnom ili negativnom smislu. Kraš na tržište SAD-a plasira oko 1000 tona proizvoda, odnosno više od pet posto svog ukupnog izvoza – komentiraju u Krašu.

Ni u Podravki ne očekuju da će se izbori odraziti na njihov plasman proizvoda. U Plivi samo napominju da im je SAD jedno je od ključnih izvoznih tržišta i ove godine tamo bilježe rast od tri posto. No napominju i kako bi pritisak na cijene i tečajne razlike mogli utjecati na nešto slabiji financijski rezultat. Pa je sigurno da takve brige, gospodarska stabilnosti i stabilan tečaj više zabrinjavaju domaće izvoznike, piše Večernji list.

You may also like