Hrvatski policajci u ispomoći na makedonskoj granici

Grupa hrvatskih graničnih policajaca u utorak je, nakon dogovora policija zemalja na izbjegličkoj ruti o slanju ispomoći, poslana u Makedoniju, a ispred sjedišta MUP-a ispratili su ih ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i ravnatelj policije Vlado Dominić.

“Ovo je trenutak u kojem stavljamo točku na dosadašnju aktivnost po pitanju angažmana naših ljudi na granici Makedonije i procesu profilacije na toj granici u kojoj će sudjelovati sve zemlje koje su uključene u ovaj problem”, kazao je Orepić novinarima.

Pojasnio je da će hrvatski policajci zajedno s kolegama iz Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije raditi profilaciju migranata i “otkloniti čitav niz problema što se javljao prilikom obavljanja tog posla”. U utotrak je ispred MUP-a u misiju krenulo 15 policajaca, a u Makedoniji je već petero hrvatskih policijskih stručnjaka za granicu. Orepić je kazao da će 20 hrvatskih policajaca, s pet vozila i potrebnom tehnikom, pomoći da se u pitanju izbjeglica krene “u boljem smjeru i još humanijem odnosu prema tim ljudima koji prolaze svoj križni put”.

U profilaciji izbjeglica i nadzoru prolaza granica hrvatski će policajci svoj rad usklađivati s kolegama iz drugih zemalja pa u Hrvatskoj više neće biti potrebno registrirati migrante jer će to biti obavljeno u Makedoniji. “Sva tehnička pitanja dogovorit će ravnatelji policije, podijelit ćemo troškove i skupa raditi na terenu”, rekao je Orepić.

Ravnatelj policije je pojasnio kako je na zadnjem sastanku ravnatelja policije u Skoplju dogovoreno da će se migranti zajedničkim snagama prevoziti od Makedonije do granice s Austrijom. Vlade se još trebaju dogovoriti oko troškova i medicinske pomoći, a Hrvatska će, prema Dominićevim riječima, dostavljati i dio hrane kako izbjeglice nakon ukrcaja na vlak u Makedoniji više ne bi morale silaziti. Izuzetak bi bile bolesne osobe koje bi s vlaka silazile zbog pružanja liječničke pomoći, a se nakon oporavka bi nastavile put. Na pitanje što će biti s onima koje zatraže azil u Hrvatskoj Dominić je rekao da izbjeglice i dalje žele u Austriju i Njemačku, ali da će svi tražitelji azila biti pušteni u Hrvatsku.

You may also like