U Europskoj uniji u 2016. godini 77 posto poduzetnika s 10 i više zaposlenika imalo je internetsku stranicu, 45 posto ih je koristilo društvene mreže, a 25 posto internetsko oglašavanje, pokazuje izvješće Eurostata.

Hrvatska ne zaostaje za EU prosjekom, pa je tako po podacima Eurostata 69 posto kompanija imalo u 2016. internetsku stranicu, 42 posto koristilo je društvene mreže, a 30 posto internetsko oglašavanje.

U izvješću, objavljenom u srijedu, navodi se i da je 25 posto poduzetnika u EU, koji su vodili svoje marketinške kampanje na internetu, razvilo ciljane metode oglašavanja koje povećavaju vjerojatnost da njihove promotivne marketinške poruke dosegnu pravu publiku.

Najviše se internetskim oglašavanjem koriste poduzetnici na Malti, njih 46 posto, potom u Švedskoj, 42 posto, i Danskoj, 40 posto. Najmanje se tim načinom oglašavanja koriste poduzetnici u Rumunjskoj, svega 12 posto, u Portugalu, 15 posto, te Francuskoj i Italiji, po 18 posto.

U proteklih 15 godina internet je redefinirao poslovanje tradicionalnih medija – televizije, radija i tiskanih izdanja. Nudi brojne nove i proširene usluge, posebice u marketingu i oglašavanju, navodi se u istraživanju Eurostata.

Od EU poduzetnika koji se koriste internetskim oglašavanjem, njih daleko najviše, 78 posto, koristi kontekstualno oglašavanje, odnosno oglase koji se temelje na sadržaju web stranica koje internet korisnici gledaju.

Nakon toga slijedi geografski ciljano oglašavanje, koje se temelji na geografskoj lokaciji korisnika interneta, a koristi ga 30 posto EU poduzetnika, potom oglašavanje koje se oslanja na ponašanje korisnika interneta, a koje koristi njih 27 posto.

U Hrvatskoj, pak, kontekstualno oglašavanje koristi 56 posto poduzetnika koji se oglašavaju putem interneta, 29 posto koristi oglase kojima se cilja ponašanje korisnika, a 24 posto se koristi geografski ciljanim oglašavanjem.

(Agencije)

Related Posts