Hrvatski laburisti stranka rada ulaze u Kukuriku koaliciju

Više od 80% članova laburista želi u koaliciju sa SDP-om za parlamentarne izbore. Potvrdila nam je to predsjednica stranke Nansi Tireli koja već danima obilazi sve stranačke podružnice i lobira za ulazak stranke u Kukuriku koaliciju. Ponudu da zajedno idu na izbore od premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića ima, kaže, već neko vrijeme na stolu, ali s odgovorom se nije željela žuriti prije nego što vidi kako članstvo diše, piše Večernji list.

Laburisti su+ svjesni svog rejtinga pa nemaju mnogo zahtjeva. Žele minimalno tri zastupnička mjesta kako bi u Saboru mogli imati klub zastupnika. Ali mnogo im je važnije da se usvoje neke točke iz njihove stranačke platforme od kojih ne kane odustati. “Nije bilo lako, ali većim su dijelom ljudi u stranci za koaliciju, i to svakako predizbornu. No to je odluka koju još mora potvrditi i stranačko Nacionalno vijeće te se nadam da ćemo to i učiniti najkasnije do ljeta. Najvažnije nam je da se konačno zaštite radnička prava, odnosno počine primjenjivati zakonska odredba prema kojoj je neisplata plaće kazneno djelo. Koliko nam je to važno, najbolje govori primjer da su Hrvatski laburisti podnijeli kaznene prijave protiv Vlade, Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i CERP-a zbog neisplate plaća radnicima TIBA, MID-a i TESU-a” kaže Tireli.

Druga bitna tema o kojoj žele razgovarati prije potpisivanja koalicijskog sporazuma je zdravstvo. “Imamo drugačije viđenje zdravstva od ministra zdravlja Siniše Varge, a pripremamo i vlastiti Zakon o zdravstvu” kaže Tireli. Jedan od zahtjeva bit će i da se konačno počne s reformom javne uprave, a kao temu “potegnut” će i nejednako postupanje institucija.

Tireli je više puta naglasila da želi koalirati prije izbora jer je to poštenije te apelira i na druge stranke ljevice da učine isto. “Boli gledati da se desnica ujedinjuje, a ljevica razjedinjuje jer pojedinci ne mogu prevladati vlastiti ego. Ne shvaćaju da će time dovesti desnicu na vlast” kaže Tireli. Koliko će se Kukuriku koalicija širiti do izbora, još uvijek nije poznato. Nije tajna da Milanović smatra kako bi širenje bilo pametno za pobjedu nad vrlo širokom desnom koalicijom HDZ-a. Međutim, izbor mu je poprilično sužen. ORaH ga odbija, a nisu definirali ništa ni s partnerima IDS-om, HNS-om i HSU-om.