Hrvatski gospodarstvenici su u proboju na poljsko tržište

Više od 150 poljskih i hrvatskih gospodarstvenika susrelo se na gospodarskom forumu u Varšavi u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, a u sklopu službenog posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Ujedno su gospodarske komore potpisale Sporazum o suradnji koji bi domaćim gospodarstvenicima trebao olakšati proboj na tržište od 85 milijuna stanovnika.

„Ovaj Forum snažna je podloga za jačanje gospodarskih odnosa, zajedničkih infrastrukturnih projekata te suradnje unutar V4 skupine i inicijative „Jadran-Baltik-Crno more“ kazala je predsjednica Kitarović istaknuvši kako su Gospodarske komore i politika tu da daju podlogu i olakšaju gospodarstvenicima ulazak na nova tržišta, ali ključ gospodarskog uspjeha je u njihovim rukama. Istaknula je važnost Hrvatske gospodarske komore koja organizira ovakve susrete i odlaske gospodarskih delegacija u inozemstvo. „Poljska je prvo ime Europe kada se govori o povlačenju sredstava iz EU fondova i Hrvatska tu može puno naučiti“ rekao je tom prigodom predsjednik HGK Luka Burilović našalivši se kako mi Poljake možemo podučiti rukometu. Naglasio je da je ovo izuzetna prilika za ulazak na 10 puta veće tržište od hrvatskog. Kao područja moguće suradnje predsjednik Burilović ističe sektore energetike, građevine i prometa, prehrambene i farmaceutske industrije, turizma itd. Posebno je istaknuo važnost izgradnje plinovoda koji bi povezao Jadran i Baltik, LNG terminale, izgradnju željezničkog pravca Rijeka-Budimpešta, jedan od razvojnih prioriteta za koje se planira i potpora iz EU sredstava. Navodi da su upravo ti projekti prilika za mala i srednja poduzeća, a ne samo za velike divove kako se to obično misli.

Predsjednik Republike Poljske Andrzej Dude istaknuo je izuzetno dobru suradnju s predsjednicom RH i rekao hrvatskim gospodarstvenicima da imaju njegovu punu potporu na svom putu poslovanja s Poljskom.  Poljska je očekivano bila četvrto najbrže rastuće gospodarstvo u EU u 2014. godini, ona je tijekom najsnažnijeg djelovanja globalne gospodarske krize u 2009. godini bila gotovo jedina europska ekonomija koja nije iskusila negativan gospodarski rast zahvaljujući poduzetim antikriznim mjerama poljske Vlade početkom 2009.

Ukupna robna razmjena Hrvatske s Poljskom u 2014. godini iznosila je 568,322 milijuna eura, od toga je 140,3 milijuna eura iznosio izvoz, dok je uvezeno robe u vrijednosti od 427,9 milijuna eura. U odnosu na 2013. godinu izvoz je povećan za 39,0 posto, dok je uvoz povećan za 24,5 posto. U strukturi izvoza za 2014. zabilježeno je povećanje proizvoda drvne industrije, prehrambenih proizvoda, informatičke opreme, strojeva, duhana, vode, proizvoda metalne industrije i drugih. Na Forumu su, među ostalim, sudjelovale tvrtke Luka Rijak/vukovar, Orbico, Kraš, Dalekovod, Podravka, HŽ Gredelj, Končar, Munja, Plinacro, Stražaplastika, Zagreb –montaža, JGL….

You may also like