Hrvatske šume zadužene su i za razvoj drvnog sektora

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je u petak na sjednici Vijeća drvno-prerađivačke industrije, prigodom potpisivanja pisma razumijevanja o formiranju količina, cijena i rabatne politike pri kupoprodaji trupaca, da Hrvatske šume nisu zadužene samo za očuvanje biološke raznolikosti nego i za razvoj drvnog sektora.

Na sjednici Vijeća Udruženja drvno-prerađivačke industrije, održanoj u Virovitici, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakopčić i predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Danijel Smiljanić potpisali su izmjene i dopune pisma razumijevanja o formiranju količina, cijena i rabatne politike te višegodišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca.

“Raduje nas postignuto suglasje koje bi drvoprerađivačima trebalo donijeti uspješniji novi proizvod, porast tržišnog udjela, izlazak na svjetsko tržište i dugi niz ostvarene dobiti”, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakopčić.

Predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Danijel Smiljanić je naglasio kako je potpisivanje pisma povijesni trenutak za drvnu industriju. “Ovo je veliki dan jer predstavlja početak novog partnerskog prijateljskog odnosa između nas proizvođača i Hrvatskih šuma. Pismo razumijevanja je dobar okvir za suradnju, to je dokument koji regulira naše odnose i kriterije za kupaju sirovine. S prošlom upravom Hrvatskih šuma je bilo razgovara oko izmjena i potpisa aneksa, ali u startu su odbijeni svi naši zahtjevi”, izjavio je Smiljanić.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je nadu da će potpisani aneksi regulirati odnose između drvoprerađivača i Hrvatskih šuma.

“Učinili smo sve što možemo da veliku većinu kvalitetnih prijedloga prihvatimo, jer Hrvatske šume nisu tu samo zbog očuvanja biološke raznolikosti, nego dobrim dijelom i za razvoj drvnog sektora, koji definitivno pokazuje znakove rasta“, istaknuo je ministar Tolušić.

Najavio je da će temeljem potpisivanja tog pisma razumijevanja idući tjedan biti objavljen javni poziv za dodjelu drvne sirovine.

“Više neće biti podjele drvne sirovine ‘po babi i stričevima’, nego isključivo po onome što se radi i po propisanim kriterijima. Oni koji se ne mogu pridržavati predloženih propozicija, neće imati priliku ostvariti ono što žele“, rekao je Tolušić.

(Agencije)

You may also like

0 comments