Hrvatska Vlada među najvećima u Europi – u rangu s Albanijom i Kosovom

Hrvati često vole pričati o skandinavskim zemljama kao nekakvom idealu. Postoje dvije stvari u kojima već jesmo na njihovoj razini – porezi i veličina vlade. Premda se učinkovitost njihove vlade i raspodjela njihovog poreznog novca ne može uspoređivati s našim, po broju ministarstava smo blizu.

Švedska i Danska imaju najveće vlade u Europi, s čak 24 ministarstva. A onda dolazi Hrvatska čija će nova Vlada, otkrio je Plenković, imati 18 ministarstava. Toliko imaju još Albanija, Bugarska, Rumunjska i Kosovo. Sve ostale zemlje Europe imaju manju vladu od naše.

Njemačka ima 15 ministarstava na 20 puta više stanovnika od Hrvatske. Francuska ima 16, Grčka 14, Češka 16, Irska 14, Mađarska 11…

Najmanju vladu među većim zemljama, sasvim očekivano, ima Švicarska – samo 7 ministarstava. Budući da je Švicarska u isto vrijeme zemlja s najnižim porezima, najboljim životnim standardom i najvišom prosječnom plaćom u Europi, može se zaključiti – možda i slučajno – da manja vlada i manji porezi znače – veću plaću i bolji život!

(Liberal.hr)

You may also like

0 comments