Home Ekonomija Hrvatska uz bok Irskoj i Italiji glede nezaposlenosti

Hrvatska uz bok Irskoj i Italiji glede nezaposlenosti

by Agencije

Oko šestine nezaposlenih u Hrvatskoj našlo je posao u drugom tromjesečju, pokazalo je u ponedjeljak novo istraživanje europskog statističkog ureda, čime se svrstala uz bok Irskoj i Italiji, te blizu prosjeka u Europskoj uniji.

U Hrvatskoj je u drugom ovogodišnjem tromjesečju posao našlo 16,3 posto nezaposlenih, pokazuje prvo izvješće Eurostata o tromjesečnim kretanjima na tržištu rada Europske unije. Izvješće je sastavljeno na temelju ankete radne snage EU a ne uključuje podatke za Njemačku i Belgiju kojima EUROSTAT nije raspolagao.

Među zemljama članicama EU sličan je odljev nezaposlenih u kategoriju zaposlenih u drugom tromjesečju kao i Hrvatska prema raspoloživim podacima Eurostata bilježila Irska, od 16,4 posto, te Italija, od 16,1 posto, i Poljska, od 15,8 posto.

Najviše je nezaposlenih u drugom tromjesečju našlo posao u Danskoj, njih 38,4 posto. Slijede Švedska i Estonija s 29,6 odnosno 29,2 posto. Najmanje su pak uspjeha u traganju za poslom imali nezaposleni u Grčkoj, gdje je u drugom tromjesečju posao našlo samo 8,6 posto nezaposlenih. Mali je udio onih kojih su u razdoblju od travnja do lipnja uspjeli naći posao bilježila i Bugarska, samo 10,7 posto.

U 26 članica EU posao je u razdoblju od travnja do lipnja prema sezonski neprilagođenim podacima našao 4,1 milijun nezaposlenih u dobi od 15 do 74 godine, odnosno njih 18,6 posto. U kategoriju ekonomski neaktivne populacije prešlo ih je 3,7 milijuna, odnosno 16,8 posto, procjenjuju u Eurostatu.

Bez posla je pak u EU26 u drugom tromjesečju ostalo 2,2 milijuna građana, odnosno 1,3 posto. Njih 2,8 milijuna, odnosno 1,6 posto, svrstalo se pak u kategoriju ekonomski neaktivne populacije, utvrdili su u Eurostatu.

Related Posts