Hrvatska uvela uzbunu trećeg stupnja, što to znači?

Glavni ravnatelj policije Marko Srdarević u utorak je donio operativnu odluku o podizanju razine pripravnosti u cijeloj zemlji s drugog na treći od ukupno četiri stupnja Odluka je posljedica terorističkog napada u Berlinu i donesena je samo nekoliko sati nakon tog događaja. Slijedom toga odmah su pojačane policijske aktivnosti na javnim mjestima, doznaje Jutarnji list.

Dan nakon masakra u Berlinu u Zagrebu su se sastali predstavnici Sigurnosno-obavještajne službe, Vojne sigurnosno-obavještajne agencije i Ravnateljstva policije te su donijeli zaključak da je potrebno podići razinu pripravnosti sigurnosno-obavještajnih službi.

Odluku na osnovi sigurnosno-obavještajnih podataka donosi glavni ravnatelj policije, a ministar unutarnjih poslova o tome obavještava premijera. U praksi to znači pojačane policijske ophodnje po mjestima gdje se održavaju javne manifestacije. Posebice božićna događanja kao što je advent.

Nadalje, pojačava se nadzor granice. Kako graničnih prijelaza, tako i granice po dubini prostora morske granice. To znači i veću aktivnost specijalnih jedinica Cobri i granične policije s termovizijskim uređajima. Osim toga, ovaj stupanj pripravnosti uključuje i jaču i učestaliju koordinaciju i razmjenu informacija između policijskih i obavještajnih službi.

Treći stupanj pripravnosti posljednji je put uveden u ožujku nakon terorističkog napada na aerodromu u Bruxellesu, a prije toga nakon terorističkog napada u Parizu. No, za razliku od tada, sada je situacija specifična. Naime, zbog brojnih pretprazničkih događanja na gradskim ulicama i trgovima velik je broj ljudi, što je teroristima idealna meta. Uostalom, to je pokazao i napad u Berlinu.

Kako doznaje list, ova mjera bit će na snazi do daljnjega, a posebice tijekom adventskih događanja na otvorenom. Odluka o podizanju stupnja pripravnosti za jednu razinu donesena je na osnovi općeg stanja sigurnosti u Europi i nedavnog ozbiljnog upozorenja američkog State Departmenta svim partnerima u Europi kako postoji ozbiljna prijetnja od terorističkih napada na prostorima gdje se održavaju božićni sajmovi.

Što znači 3. stupanj?

Pojačan policijski nadzor – uključuje brojnije policijske patrole na božićnim sajmovima i mjestima na otvorenom gdje se okuplja veći broj ljudi; korištenje službenih pasa za detekciju eksploziva; duge cijevi u automobilima

Granični prijelazi – pojačan nadzor i kontrola putnika i vozila na graničnim prijelazima i u zračnim lukama

Dubinska kontrola granice – pojačana kontrola granične policije putem termiovizija, ali i tzv. Cobri na autocestama

Nadzor pomorske granice – pojačana aktivnost pomorske policije

Koordinacija službi – još učestalija koordinacija i razmjena podataka između policije i obavještajnih službi

You may also like

0 comments