Hrvatska u skupini zemala sa najvećim padom cijena nekretnina

Hrvatska je zajedno s Belgijom i Ciprom u prvom tromjesečju zabilježila najveći pad cijena stambenih nekretnina u odnosu na prethodna tri mjeseca među članicama Europske unije, dok su na razini Unije one porasle, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je tako indeks cijena nekretnina (HPI) u prva tri mjeseca 2015. prema provizornim podacima Eurostata pao 2,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. To znači da je pad oštro ubrzao u odnosu na posljednja tri mjeseca 2014. kada su cijene na tromjesečnoj razini smanjene 1,2 posto. Isti su postotni pad cijena nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju, za 2,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, zabilježili i Belgija i Cipar. Najviše su pak porasle cijene u Rumunjskoj, za 4,1 posto, Švedskoj, za 3,9 posto, i Mađarskoj, za 3,7 posto.

Na razini Europske unije cijene stambenih nekretnina porasle su u prvom ovogodišnjem tromjesečju 0,6 posto, nakon 0,4-postotnog pada u prethodna tri mjeseca. I eurozona je zabilježila oporavak cijena, za skromnijih 0,3 posto. U posljednjem su prošlogodišnjem tromjesečju smanjene 0,6 posto na tromjesečnoj razini, pokazuju podaci Eurostata. Na godišnjoj su razini cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj prema provizornim podacima Eurostata u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasle 1,2 posto, istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca.

Najveći je rast cijena na godišnjoj razini bilježila Irska, za 16,8 posto. Slijedi Švedska sa skokom cijena od 11,6 posto, i Mađarska, s 9,7 posto.Najviše su pak u prvom ovogodišnjem tromjesečju na godišnjoj razini pale cijene stambenih nekretnina u Latviji, za 5,8 posto, te Italiji, za 3,3 posto. Na razini EU-a indeks cijena nekretnina porastao je u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prethodnom je tromjesečju uvećan 2,2 posto. U eurozoni su cijene iskazane HPI-jem porasle 0,9 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju.

You may also like