Hrvatska u rujnu s najvećim padom potrošačkih cijena

Hrvatska je u rujnu ponovo bila među zemljama Europske unije s najvećim padom potrošačkih cijena na godišnjoj razini, iako osjetno blažim nego u prethodnom mjesecu, dok je na razini Unije inflacija blago ojačala, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj su u prošlom mjesecu cijene mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) na godišnjoj razini pale za 0,7 posto. To je njihov najblaži pad od veljače kada su smanjene 0,5 posto. U kolovozu cijene mjerene HICP-om potonule su u Hrvatskoj 1,5 posto, najviše od ulaska u EU, pokazuju podaci EUROSTAT-a.

Hrvatska se tako u rujnu ponovo svrstala među zemlje EU s najizrazitijim padom cijena na godišnjoj razini, pri čemu je u rujnu primat preuzela Bugarska s padom cijena na godišnjoj razini za 1,1 posto. Izdvajala se i Slovačka koja je zabilježila pad cijena na godišnjoj razini za 0,5 posto.

Najviše su pak u rujnu na godišnjoj razini porasle potrošačke cijene u Belgiji, za 1,8 posto, te u Estoniji, za 1,7 posto i Austriji, za 1,1 posto. Na razini EU potrošačke su cijene mjerene HICP-om porasle u rujnu za 0,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U prethodnom su mjesecu po podacima Eurostata uvećane 0,3 posto.

Na razini eurozone potrošačke su cijene porasle 0,4 posto, čime je Eurostat potvrdio procjenu objavljenu krajem prošlog mjeseca. U kolovozu cijene su u zoni jedinstvene valute uvećane 0,2 posto.

Ako se izuzmu oscilacijama sklone cijene energije i svježe hrane, takozvana temeljna stopa inflacije u eurozoni iznosila je u rujnu 0,8 posto i bila je nepromijenjena u odnosu na kolovoz.

Najveći su doprinos inflaciji u eurozoni u rujnu dale cijene ugostiteljskih usluga, od 0,08 postotnog boda, te cijene najma stanova i duhana, po 0,05 postotnog boda. Uteg su pak bila motorna goriva i lož ulje, koji su smanjili stopu inflacije za 0,11 odnosno 0,1 postotni bod.

Najviše su na godišnjoj razini u rujnu porasle cijene svježe hrane i usluga, za po 1,1 posto. Najviše je pojeftinila energija, za 3,0 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Na mjesečnoj su razini cijene iskazane HICP-om u EU porasle za 0,2 posto, ubrzavši u odnosu na kolovoz kada su porasle 0,1 posto. U eurozoni su izrazitije ubrzale, uz stopu rasta od 0,4 posto dok su u kolovozu uvećane 0,1 posto. Među zemljama EU najveći je pad cijena na mjesečnoj razini mjereno HICP-om zabilježila Malta, za 0,9 posto. Slijedi Bugarska, gdje su potonule za 0,7 posto, te Cipar i Nizozemska s padom cijena na mjesečnoj razini za po 0,4 posto.

U Hrvatskoj cijene su ponovo porasle, za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su smanjene 0,2 posto, pokazuje izvješće Eurostata. Najveći su rast cijena na mjesečnoj razini u rujnu među zemljama EU bilježile Italija i Austrija, za 1,9 odnosno jedan posto.

You may also like

0 comments