Hrvatska u raljama postrojavanja: Proustaše i filokomunisti na središnjem trgu

Postrojavanje “Hrvatskih domoljubnih snaga” koje je u nedjelju, uz “prisegu Domovini“, na zagrebačkom Trgu bana Jelačića organizirao Autohtoni HSP kako bi obilježio 120. obljetnicu smrti Ante Starčevića, pratio je i kontraprosvjed Radničke fronte uz prisutnost velikog broja policajaca između dviju skupina od kojih ni jedna nije brojala više od 50-ak ljudi.

Nakon što su 23 pripadnika “Hrvatskih domoljubnih snaga” obučenih u crno položila prisegu ispred još toliko simpatizera, čelnik A-HSP Dražen Keleminec čestitao im je te u podužem govoru odbacio tumačenja da je A-HSP proustaška stranka. “Mi smo hrvatski domoljubi koji su to dokazali u Domovinskome ratu braneći Hrvatsku od jugo-srpskog fašizma, četništva, UDBA-e i KOS-a. Mi nismo ustaše, mi nismo fašisti”, rekao je Keleminec te napomenuo da ih iz Radničke fronte tako nazivaju jer za to dobivaju novac iz inozemstva, među ostalima i “od Save Štrbca iz Srbije”.

Za pozdrav “Za dom spremni” koji koristi njegova stranka kaže da je to “stari hrvatski pozdrav koji nikome nije smetao kad su ga koristili branitelji u Domovinskome ratu te ginuli za slobodnu Hrvatsku”. “A oni koji su protiv Hrvatske”, dodao je, “iz proračuna su od Zorana Milanovića dobili više od 500 milijuna kuna – Vesna Teršelič, Zoran Pusić, Milorad Pupovac, antifašisti…, a taj novac treba usmjeriti prema radnim mjestima i onima kojima je teško”.

U redovima Radničke fronte nosili su se pak transparenti “Ujedinjeni protiv fašizma” i “Protiv ustaštva – fašizma”, a čuli su se i povici prema Hrvatskim domoljbnim snagama: “Crnokošuljaši”. Simpatizeri Radničke fronte još su izvikivali “Ustaše, četnici, zajedno ste bježali” te su pripadnicima “Hrvatskih domoljubnih snaga” poručili da “odu iz Zagreba”. “Van iz Zagreba”, “No passaran” uzvikivali su, uz pjesme koje su puštali putem razglasa: “Ay carmela“, “Internacionala“, “Bandiera Rossa“, “Bella Ciao“.

Sve to odvijalo se uz uglavnom začuđene poglede većine građana koji su prolazili Trgom bana Jelačića te uz velik broj policijaca koji su razdvajali dvije skupine okupljene pred spomenikom hrvatskom banu J. Jelačiću, kao i uz velik broj novinara i fotoreportera.

Keleminec je u svom govoru pozvao policiju da podnese prekršajnu prijavu protiv Radničke fronte zbog nedozvoljenog okupljanja, no Hini je iz zagrebačke policije potvrđeno da su oba skupa na vrijeme prijavljena te da su prošla bez incidenata i postupanja policije. Nakon prisege i govora pripadnici “Hrvatskih domoljubnih snaga” uputili su se prema grobu Ante Starčevića u Šestinama kako bi zapalili svijeće i položili vijenac.

You may also like