Hrvatska treba stabilnu vladu zbog odnosa sa Slovenijom

Dominantni slovenski mediji i analitičari procjenjuju kako bi bilo dobro da Hrvatska dobije novu i stabilnu vladu, među ostalim i zbog odnosa sa Slovenijom, pri čemu se mogućnost manjinske vlade uglavnom isključuje.

Hrvatska će s formiranjem nove vlade ući u “novu etapu”, s obzirom na velike ekonomske teškoće koje sada ima, navodi dopisnik ljubljanskog “Dela” iz Zagreba Dejan Vodovnik. Bruxelles od Hrvatske očekuje više “smisla za kompromis” koji je u Europi uobičajena stvar, iako se u hrvatskoj politici to shvaća kao “popuštanje na vlastitu štetu”, piše list, s mnogo aluzija na “svađe” sadašnje vlade sa susjednim državama, pa i sa Slovenijom. “Bez obzira kakva će biti nova hrvatska vlada, u njoj će očito biti i neka nova lica, a jedno od očekivanja Europske komisije bit će da se Hrvatska vrati u arbitražni proces dogovaranja granice sa Slovenijom”, tvrdi vodeći slovenski list te dodaje da će to biti “jedna od težih zadaća” za novu vlast u Zagrebu.

Dvojica slovenskih analitičara s kojima je razgovarala Slovenska tiskovna agencija (STA), od kojih je jedan još uvijek djelatni diplomat, smatraju vjerojatnijim da će doći do formiranja većinske koalicijske vlade, jer smatraju da manjinska vlada ili dugi međustranački pregovori zemlji ne bi donijeli stabilnost. Bivši diplomat i strateški analitičar Borut Šuklje kaže, na osnovi rezultata izbora, da ne vidi mogućnost za formiranje manjinske vlade, jer to ne dopušta ekonomska i politička situacija u kojoj se zemlja nalazi. “Hrvatska treba vladu sa stabilnom većinom u parlamentu”, kazao je Šuklje, koji je 90-ih godina prošlog stoljeća bio ministar u više vlada Janeza Drnovšeka, ali i veleposlanik u Beogradu.

On procjenjuje da će većinsku vladu uspjeti formirati HDZ koji, kako navodi, neće bitno mijenjati svoja stajališta glede arbitraže i graničnog prijepora sa Slovenijom, jer se radi o konstanti, dok su proboji bili mogući samo u vrijeme kad su na čelu slovenske vlade bili Janez Drnovšek i Borut Pahor. Donedavno slovenski veleposlanik u Zagrebu Vojko Volk kazao je pak za STA kako očekuje da će vladu vjerojatno formirati HDZ-ova koalicija s Mostom koji je, po njegovoj ocjeni, “jedina novost” proteklih izbora. “Ta novost je donijela novu nadu za Hrvatsku, što je dobro za Hrvatsku, ali i za susjedne zemlje”, kazao je Volk.

Volk je kazao da je “blagi optimist” i da očekuje kako će Hrvatska ubuduće biti spremnija prihvatiti presudu arbitražnog suda, za koju Slovenija očekuje da će biti donesena iako je Hrvatska najavila izlazak iz arbitraže. Dodaje da “dosadašnja hrvatska vlada nije riješila skoro nijedno važno pitanje u odnosima sa susjednim zemljama niti se približila rješenju graničnih sporova”, pa ni onog dugogodišnjeg sa Slovenijom.

You may also like