Hrvatska sve manje važna MOL-u, važnost raste drugim područjima

Tijekom jučerašnjeg dana uspješno je održan godišnja skupština na kojemu je prezentiran rast kompanije koji zahvaljuju niskim cijenama nafte, ali i svi pozitivni podaci o MOL-ovim rezultatima.

Na tom je sastanku zamijenjen hrvatski član Nadzornog odbora Žarko Primorac koji je bio članom od 2012. godine te mu je ističe mandat s krajem današnjeg mjeseca. Na njegovo je mjesto jučerašnjom skupštino došao Ivan Mikloš, bivši slovački ministar financija Slovačke. Služio je i kao ministar pretvorbe, ali i parlamentarni zastupnik. Imao je i međunarodnu karijeru, sudjelovao je ispred Slovačke u radu Svjetske banke i OECD-a. Za njegova ministrovanja Slovačka je postigla zavidne rezultate prema mjerilima Svjetske banke. Tako je Slovačka došla na 32.. mjesto prema Doing Business Indexu. Ivan Mikloš je autor knjige Book of Reforms, Rewriting the Rules, ali i brojnih studija i članaka.

Zanimljivo, u ovom mandatu MOL nema člana Nadzornog odbora iz Hrvatske, ali ima dva Slovaka. Drugi je član Slavomir Hatina, bivši član uprave Slovnafta. U MOL-ovoj upravi postoje trojica Čeha, jedan Bugarin i jedan Omanac. Ovo pokazuje kako je Hrvatska sve menaje važna MOL-u, a sve više su važne druga zemljopisna područja.

You may also like