Hrvatska sutra slavi Dan državnosti

Hrvatska u subotu slavi Dan državnosti, u spomen na 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991.

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta”, istaknuo je tom prigodom prvi predsjednik Franjo Tuđman, čiji je govor putem radija i televizije pratilo više milijuna građana.

Istoga dana svoju suverenost i samostalnost proglasila je i Slovenija. Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. Po isteku moratorija, Hrvatska je 8. listopada 1991. raskinula je državno-pravne sveze s ostalim republikama i postala slobodna, samostalna i neovisna država, no već u prvim danima samostalnosti suočava se s oružanom pobunom srpskih ekstremista i agresijom JNA u kojoj je okupirano više od četvrtine hrvatskog državnog teritorija.

Hrvatski narod ustao je u obranu Domovine i, trpeći teška razaranja i uz brojne ljudske žrtve, dočekao međunarodno priznanje 15. siječnja 1992. Vojno-redarstvenim akcijama “Bljesak” i “Oluja” 1995. je oslobođen najveći dio okupiranoga područja u zapadnoj Slavoniji, na Banovini i Kordunu, u Lici i u sjevernoj Dalmaciji, a preostalo okupirano područje u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu mirno je reintegrirano u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske 1998. Slijedila je obnova zemlje i proces njezina ulaska u euroatlantske integracije. Hrvatska je od 1. travnja 2009. punopravna članica NATO-saveza, a od 1. srpnja 2013. i Europske unije.

Dan državnosti Hrvatski sabor će proslaviti svečanom sjednicom, na kojoj će se uzvanicima obratiti predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Željko Reiner i tehnički premijer Tihomir Orešković. Svečanoj sjednici prethodit će polaganje zajedničkog vijenca na Oltaru domovine na Medvedgradu, na grobu Ante Starčevića u Šestinama, zatim na gradskom groblju Mirogoj, kod spomenika „Glas hrvatske žrtve-Zid boli“, pred Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te na grobovima Franje Tuđmana i Stjepana Radića. Misu za domovinu u crkvi Sv. Marka služit će kardinal Josip Bozanić, a na Markovu trgu održat će se i smotra povijesnih postrojbi Hrvatske. U Uredu predsjednice Republike Hrvatske tradicionalno će se održati svečani prijem, a u vojarni “Petar Zrinski” svečana promocija polaznika vojnih škola Hrvatskoga vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman”.

Premijer Tihomir Orešković, uime Vlade i svoje osobno ime, čestitao je u petak građanima Dan državnosti, 25. lipnja, podsjetio na povijesnu važnost toga dana, te pozvao na jedinstvo i zajedništvo. “U svim prijelomnim trenucima za našu domovinu pokazali smo jedinstvo i zajedništvo, jer smo samo tako dovoljno snažni za sve prepreke i izazove koji još stoje pred Lijepom našom”, istaknuo je premijer u čestitki građankama i građanima, Hrvaticama i Hrvatima u domovini i inozemstvu.

U čestitki podsjeća da se Dan državnosti obilježava u spomen na veliki dan kada je, prije četvrt stoljeća, Hrvatski sabor pretočio u povijesnu odluku plebiscitarno iskazanu volju građana da Republika Hrvatska nastavi graditi svoju budućnost kao samostalna i suverena država. “Ustavnom odlukom o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracijom o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske započeo je trnovit put za slobodu i demokraciju na kojem su mnogi dali živote i zdravlje, posebno hrvatski branitelji kojima i ovom prigodom izražavamo zahvalnost i najdublji pijetet. U proteklih 25 godina slijedili smo svoj put do slobode, no za to je plaćena visoka cijena”, ističe Orešković.

Hrvatska je danas punopravna članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza. Za europskim stolom nalazimo zajedničko rješenje za suvremene probleme koji su pred nama i razvijamo društvo temeljeno na zajedničkim europskim vrijednostima, naglasio je Orešković u čestitki koju završava porukom: “Neka Bog čuva našu dragu Domovinu”.

Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner u petak je, u svoje ime i uime Hrvatskog sabora, čestitao Dan državnosti, 25. lipnja, svim Hrvaticama i Hrvatima te svim hrvatskim građankama i građanima u zemlji i inozemstvu. Reiner je u čestitki podsjetio da je 25. lipnja povijesni datum za Hrvatsku, te pozvao građane da u ovom turbulentnom i nesigurnom vremenu opravdaju žrtvu svojih predaka, osobito branitelja.

Dan državnosti slavi se u spomen na 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske i Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, te je tim činom ispunjen san i težnja mnogih naraštaja hrvatskoga naroda za neovisnom, suverenom, slobodnom i samostalnom državom.

Nakon toga uslijedila su velika iskušenja za hrvatski narod koji je, uz velike žrtve i odricanja, u nametnutome mu ratu i srbočetničkoj agresiji, obranio svoju državu, navodi Reiner te poziva građane da se na taj veliki dan prisjete branitelja, osobito onih koji su živote dali za slobodu i samostalnost Hrvatske te svojom žrtvom nadahnuli buduće naraštaje. Ostajemo im vječno zahvalni, ističe u čestitki.

Navodi i da se u proteklih 25 godina Hrvatska razvila u modernu europsku državu u kojoj se poštuju najviše društvene vrijednosti – ravnopravnost, tolerancija, dijalog i vladavina prava. Hrvatska je u tom razdoblju postala članicom NATO-a i 28. članicom Europske unije.

“Danas su pred nama novi izazovi, ponajviše oni gospodarske ali i političke prirode. Na svima je nama da u ovome turbulentnome i nesigurnome vremenu upravo radi opravdanja žrtve naših predaka i osobito branitelja iz Domovinskoga rata imamo dovoljno razboritosti i ustrajnosti da uspješno odgovorimo na njih te učinimo Hrvatsku zemljom bolje budućnosti za sve njezine građane. Vjerujem da ćemo uz zajedništvo u tome uspjeti”, poručuje predsjednik Sabora.

You may also like