Hrvatska se nema razloga bojati TTIP-a, poručuje Milanović

Hrvatska se ne treba bojati Transatlantskog trgovačkog i investicijskog partnerstva (TTIP) o kojem pregovoraju Europska unija i Sjedinjene Države i to u ovom ne trenutku nije ni glavni, niti je uopće hrvatski problem, izjavio je u srijedu u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović. Milanović je po dolasku na summit zemalja EU-a i zemalja Latinske Amerike i Kariba rekao da Hrvatska, kao ni druge zemlje, nema preciznu analizu učinka TTIP-a na njezino gospodarstvo.

“Nemamo, preciznu, kao što je nitko nema, ali imamo okvirnu analizu. Mi smo mala zemlja, nama je u interesu slobodna i otvorena trgovina. Ne vidim, za sada, kako nas to uvoz američke robe ugrožava. EU ima takve ugovore i o njima pregovora i s Kinom, Japanom, s Južnom Korejom. Mislim da su tu Sjedinjene Države pouzdaniji partner, nego recimo Kina. Dakle, manje je tih proizvoda iz Amerike kojih bi se netko trebao plašiti. Tu je naravno strah od GMO-a, mi ih ne volimo, učinit ćemo sve da ih držimo na distanci od sebe, a sve ovo drugo je u hrvatskom interesu. Mi smo mala zemlja koja mora biti otvorena, mi živimo od trgovine i razmjene, od turizma, drugi ljudi dolaze u Hrvatsku, kupuju kvalitetne i skupe usluge i prema tome ne možemo se zatvoriti u sebe. Mislim da u ovom trenutku to nije ni glavni, niti je uopće hrvatski problem”, rekao je Milanović.

TTIP mnogi smatraju kontroverznim sporazumom, koji ide u prilog multinacionalnim kompanijama, a na štetu suverenih država. To se odražava i u Europskom parlamentu, koji je odgodio za srijedu predviđenu raspravu i glasovanje o preporukama Europskoj komisiji za pregovore o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Država. Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz odgodio je u utorak glasovanje o preporukama Europskoj komisiji za pregovore o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Država nakon što su socijalistički zastupnici zatražili da se u tekstu rezolucije ne spominje mehanizam za rješavanje sporova između privatnih investitora i država. U srijedu ujutro, zastupnici su glasovali da se odgodi i rasprava.

You may also like