Hrvatska šalje Siriji milijune eura

Hrvatska će u iduće četiri godine dati milijun eura za pomoć Siriji, objavila je u četvrtak u Londonu hrvatska predjednica Kolinda Grabar-Kitarović i pozvala međunarodnu zajednicu da hitno djeluje kako bi se prekinule patnje milijuna Sirijaca u gotovo petogodišnjem ratu.

Financijska pomoć Hrvatske bit će namijenjena zaštiti i obrazovanju djece, žena i vjerskih manjina te borbi protiv seksusalnog nasilja, rekla je Grabar-Kitarović na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Londonu. “Svako dijete ima pravo na školovanje… Obrazovanje je najjače oružje protiv ekstremizma”, istaknula je na skupu predstavnika 70-tak zemalja i međunarodnih organizacija.

Hrvatska predsjednica smatra da je izgubljeno previše vremena i da međunarodna zajednica mora djelovati odmah kako bi se prekinule patnje civila u ratu predsjednika Bašara al-Asada i različitih pobunjeničkih skupina koje Damask smatra teroristima. “Moramo pojačati napore, biti odlučniji, koordiniraniji i učinkovitiji. Gubimo buduće sirijske generacije, razmjeri patnje ljudi su neprihvatljivi”, apelirala je Grabar-Kitarović

Ona smatra da pristup rješavanju krize mora kombinirati politički, vojni, obrazovni, kulturni i vjerski aspekt, a temelj bi trebala biti UN-ova rezolucija iz 2015. koja poziva na trenutni prekid vatre radi dostave humanitarne pomoći. “Nadam se da će politički proces, baziran na UN-ovoj rezoluciji, dovesti do kraja krize i tragičnog konflikta. Ne smijemo se stidjeti kada nas naša djeca budu pitala što ste učinili za zaustavljanje rata u Siriji”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Velika Britanija i suorganizatori konferencije – Njemačka, Norveška, Kuvajt i UN nadaju se da će sudionici obećati devet milijardi dolara za Siriju i još 4,4 milijarde za izbjeglice u susjednim zemljama. Agencije UN-a procjenjuju potrebe za Siriju za ovu godinu na nešto manje od osam milijardi dolara, a još 1,2 milijardi dolara traže susjedne zemlje kako bi se mogle suočiti s posljedicama sirijske krize.

You may also like