Hrvatska razmatra izlazak iz arbitraže

Hrvatska u četvrtak pismom obavještava Europsku uniju o navodima da je slovenska strana kršila neovisnost i nepristranost postupka arbitraže te razmatra sve mogućnosti, a ovisno o istrazi ne isključuje ni izlazak iz arbitraže, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Hrvatska već danas upućuje pismo Europskoj komisiji koja je na neki način posredovala u arbitražnom sporazumu i samoj arbitraži kako bi je obavijestila o nastaloj situaciji, rekla je ministrica novinarima u četvrtak nakon sjednice vlade. Na pitanje čemu obavještavati Europsku komisiju koja se u srijedu ogradila kazavši da je postupak izvan nadležnosti Europske unije, Pusić je podsjetila da je EK pomogla pri arbitražnom sporazumu.

U tom smislu obavještavanje Komisije odnosi se na činjenicu da je EK pomogla da se rješenje postigne arbitražnim sporazumom i da se radi o dvjema državama članicama Europske unije. “No svoj problem ćemo rješavati sami”, naglasila je. Ponovila je da je nepristranost i neovisnost sudaca arbitražnog suda temeljna vrijednost tog suda i da će Zagreb ispitati sve navode i činjenice i razmotriti sve mogućnosti. “Temeljem utvrđenih činjenica i procjene situacije donijet ćemo odluke uključujući i mogućnost da se izađe (iz procesa arbitraže) ako je procjena faktički da je on do te mjere kompromitiran”, rekla je.

Upitana za komentar slovenskih medija koji cijeli slučaj nastoje prikazati špijunskom aferom, Pusić je odgovorila kako je to “naročito iznenađuje”. “Očekivala sam da će prva decidirana tvrdnja biti da to nije istina, samo o tome se radi je li istina ili nije istina”, rekla je. Pusić je već u srijedu kada je hrvatski list objavio transkripte razgovora između slovenskog predstavnika u Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i djelatnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik koji su pokazali da se lobira kod drugih arbitražnih sudaca, na izvanrednoj konferenciji za novinare rekla da je svako lobiranje zabranjeno i da je temelj suda neovisnost i nepristranost arbitara.

Na novinarska inzistiranja o mogućim rokovima Pusić je odgovorila kako se u ovom trenutku odluke ne mogu donijeti “naprečac” jer je to ozbiljna stvar i predmet kojemu je Hrvatska prišla “vrlo ozbiljno i savjesno”. “Konstatirali smo vrlo zabrinjavajuću situaciju vezano za regularnost postupka arbitraže”, rekla je te naglasila da problem koji je nastao nema nikakve veze s arbitražnim sporazumom.

Ministrica je odbacila hrvatsku odgovornost odgovorajući na novinarsko pitanje da komentira ocjene slovenskih stručnjaka. “Za cijelu stvar saznala sam jučer u novinarima” a ni jučer ni danas ne mogu sa stopostotnom sigurnosti tvrditi da je to točno”, iako nažalost ide sve u tom pravcu. “Cijela stvar je u tome da je to bilo prikriveno od javnosti”, rekla je i naglasila da treba reagirati “hladne glave”.

You may also like