Hrvatska protiv TTIP-a?

Hrvatska inačica europske inicijative “Zaustavimo TTIP” (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo) objavila je na svojoj facebook stranici da je Hrvatska postala 15. članica koja je ispunila nacionalnu kvotu u prikupljanju potpisa protiv tog sporazuma između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.  “Uspjeli smo! Hrvatska je postala 15. članica EU koja je ispunila nacionalnu kvotu (minimalan broj potpisa propisan lisabonskim ugovorom) za peticiju”, objavila je incijativa Zaustavimo TTIP, koja se protivi potpisivanju Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva zbog, kako tvrdi, katastrofalnih posljedica za stanovnike EU i SAD-a.

Tvrde da korporacije tim sporazumom žele trajno u podređeni položaj staviti države EU i SAD-a, odnosno njihove građane jer bi svi propisi koji ograničavaju korporativni profit mogle postati predmetom tužbi korporacija protiv država. Iako se sudstva s obje strane Atlantika smatraju neovisnima, krupni kapital i velike odvjetničke tvrtke će, tvrdi inicijativa, forsirati da se o sporovima odlučuje na specijaliziranim korporativnim sudovima koji pogoduju krupnom kapitalu.

Navode također da unatoč rezultatima analiza i činjenici da je peticija protiv TTIP-a prikupila gotovo 2,2 milijuna potpisa, Europska komisija pod utjecajem korporativnih lobija netransparentno i nesmanjenim intezitetom nastavlja pregovore. Inicijativa želi spriječiti TTIP i CETA-u, jer kako tvrde, sadrži više kritičnih točki, primjerice odredbe o rješavanju sporova između investitora i države (Investor-state dispute settlements) te propise o suradnji regulatornih tijela, a koje su, po njihovom stajalištu, prijetnja za demokraciju i pravnu državu.”Želimo spriječiti pad standarda u području zapošljavanja i zaštite podataka te društvenih, ekoloških i potrošačkih standarda. Želimo spriječiti da se javna opskrba (npr. vodom) i kulturna dobra rješavaju kroz netransparentne pregovore. Europska građanska inicijativa (ECI) podupire alternativnu trgovinsku i investicijsku politiku Europske unije”, navodi inicijativa.

Hrvatski građani peticiju mogu potpisati na internetskoj stranici https://stop-ttip.org/potpisi, a broj prikupljenih potpisa za svaku zemlju članicu EU-a može se vidjeti preko interaktivne mape na stranici https://stop-ttip.org/. Prema podacima s te stranice Hrvatska je prikupila 8337 od 8250 potrebnih potpisa, što iznosi 101 posto. Uz Hrvatsku, nacionalnu kvotu zu ispunile Slovenija, Austrija, Češka, Njemačka, Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Francuska, Španjolska, Velika Britanija, Irska, Švedska, Finska, Danska i Luksemburg. Na razini čitave EU dosad je prikupljeno nešto manje od 2,2 milijuna potpisa. Neke zemlje višestruko su prermašile potrebnu kvotu, a prednjači Njamačka koja ima čak 1578 posto od potrebnog broja potpisa.

You may also like